Business Hi-Tech

Computerului portabil, vedeta vanzarilor de hardware pe piata romaneasca

23.06.2004, 00:00 24



In primele trei luni ale acestui an, numarul de laptopuri vandute in Romania a depasit pragul de 10.000 de unitati, mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada din 2003, a constatat compania de analiza a pietelor IDC.Cresterea a fost importanta si in privinta calculatoarelor de birou, in aceste trei luni fiind vandute aproape 75.000 de computere desktop, cu 55% mai multe decat anul anterior. Pe partea de servere, cresterea a fost un pic mai temperata, vanzarile insumand 1.791 de unitati, cu 26,6% mai multe ca anul trecut. Pe scurt, piata autohtona a computerelor mobile - cunoscute sub denumirea de notebook sau laptop - creste de doua ori mai repede decat cea computerelor de birou (desktop), spune compania americane de cercetare.





Jucatorii locali si-au crescut puternic vanzarile



Clasamentul principalilor vanzatori de echipamente s-a modificat in ultimul an. Per-total, luand la un loc computerele condamnate la imobilitate pe birou, cele facute pentru profesionistii care calatoresc mult si serverele - care ghideaza traficul prin retea- lider de piata ramane Flamingo Computers. Cota de piata a distribuitorului autohton de echipament IT este la nivel general de 15,1%. Datele IDC arata ca vanzarile companiei, ca numar de unitati, s-au triplat fata de primul trimestru al 2003. Pe locul al doilea in preferintele romanilor se afla Hewlett-Packard (HP), cu 13,0%, compania americana crescandu-si vanzarile (in unitati) cu 10%. Vine tare din urma grupul K-Tech/Ultrapro, care a ajuns la 10,1% din piata si - de asemenea - si-a triplat vanzarile ca numar de unitati. IBM a urcat in pozitia a patra, cu 7,4% din piata, urmat aproape de ComRace Computers, cu 6,7%. In top 10 se mai regasesc in ordine Fujitsu Siemens, DTK, Romsoft (Depozitul de Calculatoare), Sistec si Brinel. Companiile mici ocupa laolalta aproximativ 28% din piata.



"Datele IDC pentru trimestrul 1 din acest an confirma tendinta de crestere impetuoasa a vanzarilor de sisteme IT in Romania - plus 54,4% fata de aceeasi perioada din 2003", a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente IT&C (APDETIC). "Segmentul laptop a inregistrat in aceasta perioada cea mai spectaculoasa crestere, in pas cu evolutiile de pe pietele mature", a explicat el. "Piata romaneasca de IT are un ritm de crestere a vanzarilor de doua ori mai mare decat media zonei central si est-europene - plus 27,2%", a subliniat seful APDETIC.





Piata de laptopuri s-a dublat



Datele IDC arata insa ca piata de laptopuri, unde lupta s-a incins anul trecut odata cu deschiderea biroului Dell in Romania, a fost cucerita agresiv de Fujitsu Siemens. Compania si-a crescut vanzarile de aproape sase ori (2.284 unitati, fata de numai 388 in primul trimestru al 2003), iar cota de piata a urcat la 22,6%, ocupand primul loc. HP este pe locul doi, crescandu-si vanzarile cu 43% si ocupand 16,6% din piata, conform companiei de analiza. Dell a urcat pe locul sase, dupa Toshiba, IBM si Flamingo, insa nu a inregistrat o crestere spectaculoasa a vanzarilor. In clasamentul IDC au aparut nume noi, precum Asus. Alte companii mai mici au reusit sa vanda peste 700 de laptopuri, cu alte cuvinte au ocupat impreuna 12% din piata.





Lupta se incinge pe partea de computere de birou



Pe segmentul computerelor de birou principalul furnizor a devenit Flamingo, care si-a tripolat vanzarile si a reusit o dublare a cotei de piata, ajungand la 16,4%. Locul doi revine tot HP, care a obtinut o cota de 12,2%, iar pe trei se afla K-Tech/Ultrapro, cu 11,1% din piata. Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o DTK, care si-a crescut vanzarile de aproape cinci ori, iar cota a urcat de la 1,6% la 5%. DTK a ajuns pe locul sase, aproape de ComRace. Brinel a crescut de asemenea, dublandu-si vanzarile si reusind sa ocupe 3% din piata. Jucatorii mai mici, luati la un loc, ocupa 27,4% din piata.





Serverele raman o piata de nisa



Vanzatorii de servere se misca - cum e de asteptat - mai lent pe piata autohtona, in total vanzandu-se in primele trei luni in jur de 1.791 de unitati. Lupta se da aici intre HP si IBM. Suprinzator, pe locul patru se afla Brinel, care a reusit sa vanda peste 100 de unitati, cu alte cuvinte o cota de piata de 5,6%, la mustata cu Dell. In top a aparut de asemenea Asus, precum si ETA 2U, care a reusit performanta de a vinde 45 de servere in primul trimestru (2,5%). Alte companii mai mici au vandut impreuna cu putin peste 300 de unitati, cu alte cuvinte 18,7% din piata.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO