Business Hi-Tech

Computerele vechi sunt o mina de aur pentru hotii de informatie

21.01.2003, 00:00 18

Compania dumneavoastra se pregateste cumva sa-si innoiasca reteaua de calculatoare si sa vanda sau sa arunce computerele vechi? Daca raspunsul este afirmativ, atunci ar fi bine sa-l atentionati pe director, ca si pe restul angajatilor sa verifice cu atentie hard-diskurile pe care au de gand sa le arunce.
Stergerea tuturor fisierelor cu caracter confidential sau personal de pe vechiul calculator nu este suficienta, dupa cum avertizeaza doi absolventi ai prestigioasei universitati americane MIT.
Cei doi, Simson Garfinkel si Abhi Shelat, au cumparat in ultimii doi ani 158 de hard-disk-uri folosite de la magazine de calculatoare second-hand sau de pe site-ul eBay. Din cele 129 de unitati de disc care inca mai functionau, 69 contineau fisiere recuperabile, iar 49 se puteau lauda cu "importante informatii personale"  - corespondenta pe teme medicale, scrisori de dragoste, pornografie si, nici mai mult, nici mai putin de 5.000 de numere de carti de credit. Unul dintre hard-disk-urile scoase la pensie continea chiar inregistrari ale tuturor tranzactiilor efectuate de  la un bancomat din Illinois timp de un an, cu numerele de cont respective.
Un studiu Gartner Dataquest arata ca anul trecut au fost trecute pe linie moarta un numar de 150.000 de astfel de unitati de disc, dintre care nu toate au ajuns la cosul de gunoi, fiind revandute. Astfel, nu este deloc de mirare ca in ultimii ani s-au inmultit cazurile in care hard-urile revandute ajung pline de informatii personale la noii proprietari, ceea ce pune in pericol intimitatea persoanei si poate genera furturi de identitate.
Aceasta problema este cauzata de faptul ca pe cele mai populare sisteme de operare, cum ar fi Microsoft Windows, de exemplu, simpla stergere a unui fisier, chiar si urmata de o golire a cosului de gunoi (Recycle Bin) nu duce la disparitia acestuia. Comenzile de stergere si golire a cosului duc de regula la stergerea numelui fisierului din directorul in care se afla, informatia ramand pe hard-disk pana in momentul in care este suprascrisa de alte fisiere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO