Business Hi-Tech

Computerele din scolile indiene sunt alimentate de soare

08.09.2004, 00:00 12

Faptul ca reteaua electrica nu ajunge in zonele rurale ale Indiei, sau unde ajunge se intrerupe destul de des, a obligat autoritatile locale sa caute noi solutii pentru a dota scolile cu computere, asa cum cer reglementarile in vigoare.
Aproape 80% din casele din zona nu sunt conectate la reteaua de alimentare cu curent electric. Scolile nu au deloc sisteme de iluminare, iar oamenii inca folosesc lampi cu gaz. In ciuda acestei situatii, cunoscute de altfel, autoritatile au achizitionat anul trecut 1.000 de computere pentru scolile din regiune, iar alte 1.000 urmeaza sa fie cumparate anul acesta. Astfel a aparut si problema: cum sa alimentezi aceste computere, cand nici macar in zonele unde exista retea de curent, aceasta nu functioneaza tot timpul?
Pana la urma, autoritatile s-au vazut obligate sa apeleze la panuri solare, care vor fi instalate in scoli, pentru a alimenta calculatoarele. Costul unui astfel echipament este destul de ridicat, iar apoi costurile de intretinere si mentenanta ajung la aproape 2.000 de dolari pe luna. In fine, autoritatile au rezolvat si aceasta problema impartind si energia si cheltuielile, intai cu satenii interesati sa aiba curent tot timpul, apoi cu fermierii care folosesc pompe electrice pentru irigatii si asa mai departe. "Este o investitie profitabila pe termen lung", a apreciat unul dintre oficialii responsabili cu acest proiect.
Astfel, oficialii provinciei Uttar Pradesh au ajuns la concluzia ca este mai simplu si chiar mai ieftin sa instaleze panouri solare, care vor alimenta aceste calculatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO