Business Hi-Tech

Complicaţii pentru tranzacţia cu Orange. Concurenţa a făcut inspecţii inopinate la Telekom România: gigantul e suspectat de abuz de poziţie dominantă - ar fi mărit arbitrar unele tarife pentru emiterea unor avize tehnice

Complicaţii pentru tranzacţia cu Orange. Concurenţa a...

Autor: Adrian Seceleanu

18.03.2021, 12:27 975

Consiliul Concurenţei a anunţat că derulează o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Telekom Romania Communications SA – fostul Romtelecom - pe piaţa serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament, investigaţie ce ar putea complica procesul prin care pachetul majoritar de acţiuni al operatorului urmează să fie achiziţionat de Orange România.

“Pentru a obţine autorizaţie de construire sunt necesare avize de la administratorii/furnizorii de utilităţi urbane, numite avize de amplasament. Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a stabili dacă construcţia propusă nu creează dificultăţi în funcţionarea reţelelor edilitare din zonă, iar operatorii le emit contra cost.

Astfel, autoritatea de concurenţă deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, Telekom Romania Communications SA a impus, în anul 2019, un tarif mult mai mare comparativ cu anul anterior pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcţiei.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei, documentele ridicate aflându-se în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a autorităţii de concurenţă în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri”, a anunţat Concurenţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO