Business Hi-Tech

Compaq Romania a batut palma cu Lietuvos Telekomas

16.03.2001, 00:00 22



In lipsa unui interes manifest din partea Romtelecom, Compaq Romania si-a indreptat privirea catre operatorii de telecomunicatii din tarile vecine, in vederea colaborarii in sectorul Internet.

Dupa dezvoltarea unui proiect cu ISP-ul turcesc Dogan Media, Compaq Romania a anuntat ieri incheierea unui contract cu operatorul national de comunicatii din Lituania, Lietuvos Telekomas, contract cifrat la doua milioane si jumatate de dolari.

Contractul presupune ca pana in iunie anul acesta, divizia ISP a Lietuvos Telekomas sa dispuna de o noua platforma tehnica pentru abonatii la Internet.

Pe baza noii solutii furnizate de Compaq, se asteapta o imbunatatire radicala a serviciilor oferite surferilor lituanieni precum si aparitia unei noi cai de a oferi servicii adaugate pentru Internet. Potrivit oficialilor Lietuvos Telekomas, in cativa ani numarul utilizatorilor Internet din Lituania va depasi un milion

Solutia oferita de Compaq impreuna cu partenerii sai Microsoft (pentru furnizarea de software) si Cisco (echipamente de retea si conectica) se bazeaza pe Exchange 2000 si este prima de acest tip realizata in cadrul Business Development Group (BDG) Compaq.

In ceea ce priveste piata din Romania, pana acum Romtelecom nu a dat un raspuns oficial echipei Compaq, pe tema unei viitoare colaborari. "Compaq doreste incheierea unui asemenea contract cu Romtelecom, dar pentru a dezvolta proiecte este nevoie de cel putin doi parteneri.

Altfel spus, trebuie ca si Romtelecom sa-si doreasca acest proiect. Noi asteptam inca raspunsul", a declarat Bogdan Popescu, professional services manager Compaq Romania.

Pe de alta parte, Compaq spera ca in urma intentiilor anuntate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei, sa apara schimbari importante pe piata tehnologiilor informationale din Romania.

Incepand cu primul trimestru 2001, Compaq Romania a devenit centru de competenta regional in cadrul Business Development Group in domeniile de front office banking (sisteme de carduri) si pe furnizarea de servicii Internet. Aria de responsabiliate a Compaq Romania va cuprinde astfel Cehia, Bulgaria, Romania, Republica Moldova, Estonia si Letonia.

Teoretic, un centru de competenta ofera proiectare, consultanta, instalare si configurare, testare si management de proiect, altfel spus, oferind proiecte de sisteme IT "la cheie".

Din punct de vedere financiar, in primele trei luni 2001, cifra de afaceri estimata a filialei din Romania crescut cu 43% fata de primul trimestru al anului trecut si cu 119% fata de perioada similara 1999. Valoric, Compaq apreciaza o cifra de afaceri de 9 milioane dolari. Strategia companiei se va orienta si in acest an pe sistemul bancar, sectorul guvernamental, administratia publica si locala si utilitatile publice.

La inceputul acestei saptamani, Compaq Computer Corporation a anuntat doborarea recordului mondial de viteza de procesare al unui calculator bazat pe tehnologie Alpha. Supercomputerul Enterprise Server - ES40 dotat cu patru dintre noile procesoare Alpha EV68 la 833 MHz si 32GB memorie RAM si suita de aplicatii Oracle Applications a "suportat" 4563 de utilizatori simultan, de aproape 3 ori mai multi decat un server IBM H70.

In Romania, Compaq a livrat pana acum peste 30 de servere ES40, destinate atat operatorilor de telefonie GSM cat si sistemului bancar si sectorului industrial.

"ES40 ofera costuri scazute de operare, datorate in primul rand scalabilitatii acestor masini. De aceea, desi la prima vedere s-ar putea crede ca pot fi folosite numai la aplicatii extrem de pretentioase, iata ca ele sunt utilizate in toate domeniile", a spus Dragos Carare, manager de produs la Compaq Romania.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO