Business Hi-Tech

Companiile româneşti majorează cheltuielile pentru soluţiile de securitate cibernetică la aproape 14% din bugetul IT, faţă de 11% în 2020

Companiile româneşti majorează cheltuielile pentru...

Autor: Cristina Bellu

05.01.2021, 15:44 173

Companiile locale intenţionează să aloce anul acesta pentru soluţiile de securitate cibernetică până la 14% din bugetele IT, faţă de media de 11% înregistrată în 2020, în contextul în care majoritatea managerilor români consideră că securitatea cibernetică reprezintă o prioritate şi un risc semnificativ, arată un studiu comandat de Safetech Innovations, companie românească de securitate informatică.

„Chiar dacă vedem o creştere a valorii bugetelor alocate securităţii cibernetice, acestea sunt încă mici şi insuficiente în marea majoritate a cazurilor, având în vedere nevoile. Cea mai mare provocare pe care o vedem este percepţia că securitatea cibernetică reprezintă un cost fără o rentabilitate imediată a investiţiei”, spune Victor Gânsac, CEO Safetech Innovations.

Potrivit studiului, 25% dintre companii estimează că bugetul lor de cheltuieli IT va creşte în 2021, 55% consideră că va rămâne la acelaşi nivel ca în 2020, în timp ce 4% dintre companii aşteaptă o scădere a cheltuielilor legate de securitatea cibernetică.

Safetech Innovations estimează că piaţa românească de securitate cibernetică va creşte semnificativ începând cu acest an,  în contextul transpunerii Directivei NIS în legislaţia românească, pentru asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice.

Primul pas în punerea în aplicare a directivei s-a realizat în decembrie 2020, când operatorii de servicii esenţiale din sectoarele energie, transport, servicii bancare, infrastructuri ale pieţei financiare, sănătate, furnizarea şi distribuirea apei potabile, infrastructura digitală au fost obligaţi să notifice CERT-RO - autoritatea naţională competentă pentru securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice - pentru înregistrarea în Registrul operatorilor de servicii esenţiale.

Datele Safetech Innovations mai arată că 62% dintre companiile româneşti consideră că securitatea cibernetică reprezintă o prioritate cheie pentru afacerea lor. În acelsşi timp, companiile mari, cu peste 250 de angajaţi, acordă o atenţie mai mare securităţii cibernetice, 76% dintre acestea considerând că este importantă, comparativ cu doar 58% din IMM-uri.

Soluţia antivirus rămâne cel mai comun serviciu IT utilizat atât de companiile medii, cât şi de cele mari şi a fost indicată ca măsură de protecţie principală, implementată de 86% dintre acestea. Alte metode de apărare a companiilor împotriva atacurilor cibernetice au inclus utilizarea Wi-Fi profesională (60%), investiţiile în securitatea reţelei (58%), precum şi recuperarea în caz de dezastru (45%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO