Business Hi-Tech

Companiile mici si medii, foarte vulnerabile la atacurile piratilor Internetului

27.07.2005, 18:19 14

Amenintarile informatice vizeaza cu precadere companii mari, insa companiile mici si mijlocii raman in continuare cele mai expuse unui atac al piratilor Internetului, arata un studiu realizat de firma de analiza Quocirca si comandat de Computer Associates, firma specializata in securitate informatica.

Computer Associates este prezenta pe piata locala prin reprezentantul sau regional DNA Software.

Companiile mici si medii nu dispun de resursele necesare implementarii unor solutii de securitate informatica si nici nu au personal calificat in acest sens, lucru care pune in pericol insasi activitatea firmelor, spun oficialii Computer Associates. Aproximativ 25% dintre companiile IMM nu au un administrator IT cu experienta in domeniu, iar procentul urca la 50% in cazul firmelor mici si pentru segmentul SOHO (small office, home office).

Companiile mici si medii utilizeaza insa o varietate de solutii tehnologice software si hardware, lucru care sporeste nivelul de risc in cazul unui atac informatic.

Procese vitale pentru procesul de business, cum ar fi protejarea datelor (backup & recovery) sunt neglijate in mare parte in mod frecvent. Numai 25% dintre companiile IMM folosesc software pentru realizarea arhivelor de date, iar 20% dintre ele nu au nici o solutie pentru protejarea informatiilor in format electronic.

Mai mult de 30% dintre aceste companii nu au verificat niciodata in ultimele 12 luni daca isi pot recupera informatiile vitale in urma unui dezastru (de exemplu, stricarea unui hard-disk unde se afla lista cu clientii si datele lor de contact, starea platilor, etc.).

Aproape 75% din companiile medii si mici folosesc conexiuni la Internet de viteza mare, insa 2% dintre ele nu au verificat niciodata daca aceasta conexiune este securizata. Si chiar daca 80% dintre firme folosesc produse antivirus, fie ele si gratuite, mai putin de 50% dintre ele au instalate pe computere aplicatii care indeparteaza celelalte tipuri de amenintari (antispyware etc.).

Lipsa unui administrator competent si resursele reduse fac ca micile companii sa nu instaleze la timp toate pachetele software ale marilor producatori (de exemplu Microsoft), care au ca scop limitarea vulnerabilitatilor din sistemele software folosite.

"Studiul demonstreaza faptul ca in timp ce micile companii adopta rapid noi tehnologii, ele nu se preocupa aproape deloc de securitatea si protejarea informatiilor vitale proceselor de afaceri", a explicat un oficial al Quocirca.

Computer Associates are in portofoliu si solutii de securitate informatica destinate companiilor medii si mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO