Business Hi-Tech

Comisia Europeană: Noile norme privind TVA la comerţul electronic intră în vigoare pe 1 iulie; este eliminată scutirea de TVA la bunurile sub 22 euro importate din afara UE

Noile norme privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cumpărăturile online vor intra în vigoare la 1 iulie, indiferent dacă achiziţiile au loc de comercianţi din interiorul sau din afara UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Una dintre schimbări se referă la suspendarea scutirii de TVA pentru bunurile sub 22 de euro importate din afara UE.

Modificările au ca scop asigurarea unor condiţii de concurenţă mai echitabile pentru toate societăţile, simplificarea comerţul electronic transfrontalier şi o mai mare transparenţă pentru cumpărătorii din UE în ceea ce priveşte preţurile şi opţiunile pe care le au la dispoziţie.
Sistemul de TVA al UE a fost actualizat ultima dată în 1993 şi nu a ţinut pasul cu creşterea în amploare a comerţului electronic transfrontalier, care a transformat sectorul comerţului cu amănuntul în ultimii ani.

Pandemia de COVID-19 a accelerat şi mai mult expansiunea comerţului online cu amănuntul şi a subliniat încă o dată necesitatea unei reforme pentru a se asigura că TVA-ul datorat pentru vânzările online este plătit ţării în care se află consumatorul.

Noile norme vor intra în vigoare la 1 iulie şi vor afecta vânzătorii şi pieţele/platformele online, atât din interiorul, cât şi din afara UE, operatorii poştali şi curierii, administraţiile vamale şi fiscale, precum şi consumatorii.

Ce se schimbă?

- în cadrul sistemului actual, bunurile cu o valoare mai mică de 22 de EUR importate în UE de către societăţi din afara UE sunt scutite de TVA. Începând de joi, această scutire este suspendată, astfel încât TVA să fie percepută pentru toate bunurile care intră în UE - la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE. Studiile şi experienţa au arătat că această scutire este utilizată în mod abuziv, vânzătorii lipsiţi de scrupule din afara UE etichetând greşit transporturile de bunuri, de exemplu telefoanele inteligente, pentru a beneficia de scutire.Această lacună le permite societăţilor respective să submineze concurenţii din UE şi reprezintă o fraudă estimată la 7 miliarde EUR pe an în detrimentul bugetelor din UE, ceea ce duce la o sarcină fiscală mai mare pentru alţi contribuabili.

- În prezent, vânzătorii online trebuie să fie înregistraţi în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au o cifră de afaceri care depăşeşte un anumit prag general, care variază de la o ţară la alta. De la 1 iulie, aceste praguri diferite vor fi înlocuite cu un prag comun la nivelul UE de 10 000 EUR iar dacă pragul este depăşit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile.
Pentru a simplifica viaţa acestor societăţi şi pentru a le facilita vânzarea în alte state membre, comercianţii online se pot înregistra acum pe un portal electronic denumit „Ghişeul unic” unde îşi pot îndeplini toate obligaţiile în materie de TVA pentru vânzările lor în întreaga UE. Acest prag de 10 000 EUR se aplică deja din 2019 pentru serviciile electronice vândute online.
În loc să se confrunte cu proceduri complicate în alte ţări, societăţile se pot înregistra în propriul stat membru şi în propria lor limbă. Odată înregistrat, comerciantul cu amănuntul online poate notifica şi plăti TVA-ul la ghişeul unic pentru toate vânzările sale în UE printr-o declaraţie trimestrială. Ghişeul unic se va ocupa de transferarea TVA către statul membru respectiv.

- introducerea unui ghişeu unic pentru importuri destinat vânzătorilor din afara UE le va permite acestora să se înregistreze cu uşurinţă în scopuri de TVA în UE şi să se asigure că suma corectă reprezentând TVA ajunge la statul membru în care este exigibilă în cele din urmă. Pentru consumatori, aceasta înseamnă mult mai multă transparenţă: atunci când cumpăraţi de la un vânzător sau pe o platformă din afara UE înregistrată la ghişeul unic, TVA-ul ar trebui să facă parte din preţul pe care îl plătiţi vânzătorului. Aceasta înseamnă că nu mai există apeluri din partea serviciilor vamale sau de curierat prin care se solicită o plată suplimentară atunci când bunurile ajung în ţara dumneavoastră, deoarece TVA-ul a fost deja plătit.

Societăţile din afara UE s-au înregistrat deja în număr mare la ghişeul unic pentru importuri, inclusiv cele mai mari pieţe online de la nivel mondial.

Un „minighişeu unic” similar pentru TVA funcţionează deja cu succes din 2015 pentru vânzările transfrontaliere de servicii electronice. Extinderea sa la vânzările online de bunuri va oferi şi mai multe avantaje comercianţilor cu amănuntul şi consumatorilor online din UE. Reforme similare au fost puse în aplicare şi funcţionează bine în alte jurisdicţii, cum ar fi Norvegia, Australia şi Noua Zeelandă.


 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.