Business Hi-Tech

Comisia europeană deschide o investigaţie de „profunzime” asupra deciziei arbitrului telecom din România de a îngheţa tarifele de interconectare. „Nu există o justificare adecvată a deciziei ANCOM”

Comisia europeană deschide o investigaţie de...

Autor: Adrian Seceleanu

10.11.2017, 18:26 855

Comisia europeană a declanşat o investigaţie “în profunzime” care vizează decizia Autorităţii de reglementare în comunicaţii din România de a îngheţa tarifele de interconectare la nivelul din 2014, conform unui anunţ publicat în această seară pe site-ul Comisiei.

Decizia de a menţine tarifele de interconectare s-a bazat pe date “depăşite” notează Comisia europeană, care adaugă că “tarifele de interconectare din România rămân ridicate în raport cu cele din celelalte ţări ale Uniunii Europene”.

“Comisia consideră că propunerea ANCOM de a menţine tarifele de interconectare la nivelul curent nu respectă cadrul de reglementare european. Autoritatea de reglementare din România nu a oferit o justificare adecvată care să susţină faptul că aceste tarife sunt adecvate prin comparaţie cu cele înregistrate în alte ţări membre ale UE”, conform anunţului oficial al Comisiei.

Comisia europeană va discuta dosarul cu ANCOM în următoarele 3 luni, în cooperare cu organismul reglementatorilor europeni (BEREC) cu scopul de “a elimina orice elemenre care ridică semne de întrebare serioasă în ce priveşte respectarea cadrului de reglementare al UE”. La finalul investigaţiei Comisia poate să renunţe la rezervele sale în legătură cu propunerea ANCOM sau să emită o recomandare care să oblige ANCOM să-şi amendeze sau să-şi retragă proiectul de decizie legat de tarifele de interconectare din telefonia fixă şi mobilă.

Decizia Comisiei europene reprezintă o victorie pentru compania de cablu RCS&RDS, care a atacat dur în ultimele luni decizia ANCOM şi o veste proastă pentru Orange, Vodafone şi Telekom - grupuri care au militat pentru menţinerea tarifelor de interconectare.

Reprezentanţii companiei de cablu RCS&RDS declaraseră recent în cadrul unei conferinţe de presă că decizia ANCOM de a nu modifica tarifele de interconectare pentru telefonia fixă şi mobilă nu are în spate o argumentaţie şi reprezintă o abordare „complet eronată” a instituţiei, care afectează interesele consumatorilor care ar putea avea acces la tarife şi mai mici pentru serviciile de comunicaţii. „Aşteptarea noastră era ca ANCOM să recalculeze aceste tarife cât mai curând, având în vedere că acestea au fost calculate în 2012 şi aplicate din 2014. Aceste analize ar fi trebuit să fie supuse unui calcul riguros. Noi credem că tarifele ar trebui să scadă. (…) Am constatat cu surprindere că ANCOM a ales să nu meargă pe calea recalculării tarifelor stabilite în 2014, ci să amâne acest demers până la o dată nedefinită, alegere pe care noi o considerăm complet nepotrivită şi în detrimentul utilizatorilor de servicii de comunicaţii din România”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al RCS&RDS. Decizia „afectează interesele industriei dar în primul rând pe cele ale unor milioane de consumatori” care ar putea avea acces la tarife mai mici, a insistat Popoviciu. „Este o abordare complet eronată a ANCOM să nu îşi bazeze deciziile pe datele din piaţă, este foarte important acest demers”, a adăugat el.

RCS&RDS avertizase că se va folosi de toate armele legale de a contesta decizia ANCOM. „Dacă ANCOM nu va ţine cont de argumentaţia noastră vom merge mai departe în contestarea deciziei, pentru că interesul consumatorilor este cel mai important. Vom ataca în contencios administrativ şi ne vom susţine cauza şi la Comisia Europeană. Vom depune o sesizare şi la comisiile parlamentare care controlează ANCOM, considerăm ca autoritatea nu a realizat o analiză corectă”.

Consiliul Concurenţei a recomandat de asemenea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) să demareze „cât mai curând posibil” procedurile de revizuire a modelului de calcul pentru tarifele de interconectare din telefonia fixă şi mobilă în loc să propună îngheţarea acestor tarife la nivelul din 2014, punctul de vedere fiind formulat ca parte a procesului de consultare publică lansat de arbitrul telecom pe marginea documentului în luna iunie. „Autoritatea de Concurenţă consideră că ANCOM trebuie să revizuiască cât mai curând posibil modelul de calculaţie LRIC (Long-Run Average Incremental Cost) pur utilizat în vederea stabilirii nivelului maxim reglementat al MTR (Mobile Termination Rates - tarifele de interconectare din telefonia mobilă - n.red.) şi FTR (Fixed termination rates - tarifele de terminare din telefonia fixă - n. red.)”
Tarifele de interconectare au o importanţă crucială în determinarea preţurilor finale cu care operatorii vând serviciile de comunicaţii. În aprilie 2014 tarifele de interconectare din telefonie mobilă au scăzut de la 3,06 eurocenţi pe minut la 0,96 eurocenţi pe minut. Odată cu această reducere, costul operatorilor pentru a le oferi clienţilor, de exemplu, 200 de minute de apeluri în orice reţea a devenit de aproape opt ori mai mic decât în anul 2006: doar 1,9 euro, faţă de 14 euro, determinând o explozie a ofertelor cu minute de apeluri nelimitate indiferent de reţea.

RCS&RDS a profitat cel mai mult din întreaga piaţă de telefonie mobilă de reducerea tarifelor de telefonie mobilă din 2014. Exploatând reducerea tarifelor de interconectare dar şi un acord prin care câştigase acces la reţeaua mobilă a Vodafone, RCS&RDS şi-a relansat oferta de telefonie mobilă cu o ofertă comercială extrem de agresivă, care i-a permis să depaşească Telekom la numărul de abonamente şi să treacă de 3,3 milioane de clienţi.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii anunţase luna trecută că va merge înainte cu decizia de a nu modifica tarifele de interconectare din telefonia fixă şi mobilă, menţinându-şi astfel punctul de vedere iniţial prezentat în luna iunie şi care este susţinut de giganţii Orange, Vodafone şi Telekom, conform datelor disponibile pe pagina web a instituţiei.

„Majoritatea respondenţilor susţine propunerea ANCOM de menţinere a nivelului reglementat al tarifului de terminare la puncte fixe şi, respectiv la puncte mobile“, arată documentele publicate de ANCOM, în cadrul cărora autoritatea respinge punctual toate „contestaţiile“ formulate împotriva deciziei. „Având în vedere argumentele prezentate, ANCOM îşi menţine poziţia privind menţinerea nivelului maxim reglementat de 0,96 eurocenţi/minut pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile. (...) Subliniem faptul că decizia ANCOM de menţinere a tarifelor actuale pe baza modelului dezvoltat în perioada 2012-2013 s-a bazat pe o analiza cost-beneficiu a situaţiei actuale de pe piaţă, a resurselor necesare şi disponibile ANCOM, precum şi a situaţiei de la nivelul Uniunii Europene“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO