Business Hi-Tech

Comertul electronic reduce inflatia mai bine ca bancherii

10.11.2004, 00:00 22

Aparent, intre un computer conectat la Internet si autoritatile care stau cu ochii pe evolutia inflatiei nu poate exista nici o legatura. Si totusi, aceasta exista, iar principala cauza a fenomenului este cresterea in popularitate a comertului electronic, relateaza presa internationala.
Datorita faptului ca tot mai multi oameni cumpara bunuri folosind Internetul, inflatia in Marea Britanie a inceput sa scada, lucru care a atras atentia analistilor, scrie publicatia ZDNet UK.
Sumele cheltuite pentru achizitionarea de bunuri prin Internet vor creste de cinci ori si vor reprezenta o treime din totalul cheltuielilor facute de consumatorii britanici pana in anul 2010, spun specialistii. Specialistii Bancii Nationale a Angliei au fost uimiti sa constate o rata a inflatiei la preturile de consum foarte mica pe luna septembrie, de numai 1,1%, avand in vedere cresterea pretului petrolului, somajul extrem de mic si faptul ca Anglia trece prin cea mai prospera perioada de crestere economica din ultimii 200 de ani, relateaza presa internationala.
Insa unul dintre motivele scaderii inflatiei este chiar scaderea continua a preturilor la produse precum televizoare, computere sau imbracaminte. Iar boom-ul inregistrat de comertul electronic explica in mare parte aceasta scadere a preturilor, spun specialistii.
?Este un efect combinat, insa Internetul are rolul sau in cresterea transparentei cu privire la felul in care sunt stabilite preturile", a spus un analist al companiei Verdict Research.
Internetul a crescut competitia, fortandu-i pe comercianti sa reduca preturile, lucru care este bun pentru consumatori insa reduce marjele de profit ale magazinelor. In aceasta situatie, exista riscul ca oamenii sa inceapa sa se astepte ca preturile sa scada in continuu, lucru care ii poate face sa amane eventuale achizitii in asteptarea unor oferte tot mai bune.
Conform companiei de analiza Interactive Media in Retail Group, in timpul sarbatorilor de iarna din acest an, pe Internet vor circula aproximativ 3,5 miliarde de lire sterline, in conditiile in care tot mai multi britanici isi folosesc computerul pentru a cauta cele mai bune oferte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO