Business Hi-Tech

Codul de bare a împlinit 60 de ani de existenţă

Codul de bare a împlinit 60 de ani de existenţă

Autor: Alina Dan - Mediafax

07.10.2012, 17:46 1077

La nivel mondial sunt în uz, la ora actuală, peste cinci milioane de coduri de bare individuale, susţin reprezentanţii GS1 din Marea Britanie, o organizaţie dedicată creării şi implementării unor soluţii şi standarde globale dedicate eficientizării şi măririi vizibilităţii cererii şi ofertei din diverse sectoare. Sistemul de standarde GS1, printre care se află şi codul de bare, este cel mai folosit sistem de furnizorii din întreaga lume.

Celebrele dungi alb-negru au fost folosite pentru prima dată în Statele Unite, pe 7 octombrie 1952, dar au fost adoptate pentru prima dată în magazinele americane abia în 1974, pentru că, până atunci, nu exista o tehnologie laser suficient dezvoltată pentru a le putea citi.

Primul produs scanat după codul de bare a fost un pachet de gumă de mestecat, achiziţionat în 1974 dintr-un supermarket din Ohio.

Reprezentanţii GS1 spun că mai noul cod QR (Quick Response/ răspuns rapid), o gamă de standarde de codare cu formă de bare bidimensionale (cod matrice), nu pune în pericol existenţa vechiului cod de bare.

Codul QR este o imagine compusă din puncte şi poate conţine mai mult decât un cod de bare.

"Cele două au scopuri diferite - codul de bare de pe o parte a unei cutii de conserve este folosit la casa de marcat. El îl asigură pe consumator că a fost taxat cu suma corectă, iar comerciantului îi oferă informaţii cu privire la stocul de marfă. De cealaltă parte, scopul codului QR este acela de a-i furniza persoanei care îl scanează mai multe informaţii din zona multimedia ", explică Gary Lynch, director executiv al GS1 din Marea Britanie.

Aceste noi tipuri de coduri sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta - în mod codificat - adrese de situri - de tip URL. Pentru acces rapid la un site dorit, utilizatorul trebuie doar să îi scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul său mobil.

Deşi util, codul de bare nu a fost receptat pozitiv peste tot, unii producători refuzând să îl imprime pe produse din motive estetice.

În timp, mentalităţile s-au schimbat, iar codul de bare a ajuns chiar să fie folosit artistic, ca tatuaj. Una dintre celebrităţile care au tatuat un cod de bare este cântăreaţa Pink.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO