Business Hi-Tech

Cisco: lipsa de specialisti in tehnologii de comunicatii va afecta economia europeana

17.10.2005, 15:46 16

In 2008, Europa se va confrunta cu o criza a specialistilor in tehnologii de comunicatii, estimarile aratand ca nu vor putea fi acoperite peste 500.000 de locuri de munca in acest domeniu, conform unui raport de analiza realizat de compania americana IDC si comandat de Cisco Systems, cel mai mare furnizor de tehnologii pentru comunicatii din lume.

Impactul asupra economiei europene va fi sever, fiind blocata o industrie cheie de care depinde cresterea economica pe batranul continent, spune IDC.

Din studiu nu este omisa nici Romania, situatia pe piata locala fiind la fel de dramatica: cererea de specialisti in comunicatii va fi, per total, in 2008 cu 13% mai mare decat oferta de specialisti de pe piata, estimeaza analistii americani.

In segmentul specialistilor de comunicatii cu pregatire avansata (advanced network skills) aceasta "prapastie" se adanceste la 18%, conform studiului Cisco.

La nivel european, in 2008, va exista un decalaj mediu de 15,8% in ceea ce priveste aptitudinile profesionale in domeniul tehnologiilor avansate (cererea de specialisti bine pregatiti va fi mult mai mare decat oferta). In acelasi an, in aproximativ o treime din cele 31 de tari studiate, cererea pentru aceste aptitudini profesionale va depasi oferta cu peste 20%. Cele mai semnificative deficite vor fi inregistrate in tarile est-europene - indeosebi in tarile care nu fac parte din Uniunea Europeana.

"Nici o tara europeana nu va detine in 2008 o pozitie privilegiata in ceea ce priveste aptitudinile profesionale in domeniul tehnologiilor avansate, aspect care, daca nu este solutionat, poate prejudicia competitivitatea europeana pe piata internationala", a apreciat Yvon Le Roux, vicepresedinte al Cisco Systems.

Tocmai de aceea, compania americana incurajeaza studentii sa participe la programul sau Networking Academy si sa urmeze cursuri avansate in domeniul tehnologiilor de comunicatii.

Datele IDC reflecta faptul ca organizatiile se confrunta cu dificultati serioase, care impiedica adoptarea noilor tehnologii avansate, competitivitatea comerciala si dezvoltarea economica la nivelul intregului continent european.

In acelasi raport se mai mentioneaza ca deficitul de aptitudini profesionale adecvate ar putea afecta competitivitatea europeana si intarzia realizarea obiectivelor elaborate de Comisia Europeana. Daca organizatiile nu vor dispune de un personal cu aptitudini profesionale adecvate implementarii noilor tehnologii si a solutiilor de tipul e-business, ele nu vor putea beneficia de avantajele de productivitate oferite de acestea.

Avand in vedere proiectiile IDC privind dezvoltarea tehnologiilor avansate de comunicatii (crestere de 18% pe an pana in anul 2008) si planurile Uniunii Europene de sporire a competitivitatii prin intermediul ICT (tehnologia informatiei si comunicatii), este posibil ca, in viitor, sa apara decalaje chiar si mai mari, spun autorii studiului.

Mai mult, tarile care prezinta deficite mai reduse (tot pentru 2008) ale aptitudinilor profesionale in domeniul tehnologiilor avansate nu ar trebui sa se complaca in aceasta situatie, sustine IDC.

In numeroase cazuri, aceste valori reflecta un deficit sporit al numarului de specialisti in domeniu.

De exemplu, Marea Britanie, care are prognozat pentru anul 2008 cel mai mic decalaj procentual (9,3%), prezinta in realitate un deficit de 40.000 de specialisti, in timp ce Ucraina, care are decalajul tehnologic prognozat cel mai mare (33,5%), necesita, in cifre absolute, doar 28.000 de persoane calificate in domeniu. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO