Business Hi-Tech

Cine este noul CEO al producătorului de microcipuri Intel, Brian Krzanich

Cine este noul CEO al producătorului de microcipuri...

Autor: Vlad Popescu

03.05.2013, 15:02 498

Krzanich (52 de ani) va deveni cel de-al şaselea CEO din istoria de 44 de ani a companiei la adunarea anuală a acţionarilor din 16 mai, când actualul director general, Paul Otellini (62 de ani), se va retrage din funcţie, potrivit unui comunicat transmis joi seară de Intel, preluat de Bloomberg.

Intel păstrează astfel tradiţia de a promova din interior pentru funcţia de CEO, mizând pe un fost şef de fabrică cu 30 de ani de experienţă în producţia microprocesoarelor care echipează 80% din PC-uri.

Principalul obiectiv al companiei în prezent este consolidarea poziţiei pe piaţa microcipurilor pentru smartphone-uri şi tablete, dominată de grupul american Qualcomm.

Astfel, numirea unui CEO care nu are o experienţă semnificativă în zona tehnologiilor mobile ar putea reprezenta un risc.

Acţiunile Intel au închis joi la New York în urcare cu 0,5% şi afişează un câştig de 17% de la începutul acestui an, însă au scăzut cu 6,2% în timpul mandatului lui Otellini, care a început în luna mai a anului 2005.

Se estimează că piaţa computerelor personale, dominată de Intel, va scădea în 2013 pentru cel de-al doilea an consecutiv, în timp ce vânzările de smartphone-uri şi tablete continuă să înregistreze creşteri semnificative e la un an la altul.

În pofida investiţiilor masive desfăşurate de Intel în ultimii ani pentru a-şi face loc pe piaţa dispozitivelor mobile, microcipurile construite pe arhitectura concurentă dezvoltată de compania britanică ARM Holdings reprezintă 95% din vânzări. Qualcomm este cel mai mare producător de cipuri ARM.

Krzanich a declarat că eforturile de penetrare a pieţei gadget-urilor vor accelera în mandatul său.

"Vedem că lumea devine mai mobilă. Vedem că creşterea s-a transferat către acele zone şi credem că avem activele necesare, capacităţile necesare de producţie pentru a intra pe această piaţă mult, mult mai rapid", a declarat Krzanich.

Promovarea lui Krzanich marchează revenirea unui inginer în funcţia de CEO. Compania a fost condusă în mod tradiţional de oameni de ştiinţă, cu excepţia lui Otellini, de profesie economist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO