Business Hi-Tech

​Cine este Arthur Levinson, americanul desemnat de Google să găsească leacul pentru îmbătrânire

​Cine este Arthur Levinson, americanul desemnat de...

Autor: Cătălina Butan

14.09.2014, 16:40 1303

Arthur Levinson, unul dintre cei mai puternici oameni din farma din SUA, a fost numit de Google la conducerea unui start-up care îşi propune să “desluşească” secretele îmbătrânirii, scrie Financial Times.

Arthur Levinson, 64 de ani, este şeful Calico, o companie de cercetare în sănătate cu activităţi focusate pe îmbătrânire şi problemele cauzate de acest proces, fondată de Google.

Levinson şi-a dat săptămâna trecută demisia din consiliul de administraţie al producătorului elveţian de medicamente Roche pentru a evita un conflict de interese. Levinson, care a transformat Genentech în una dintre cele mai mari companii de biotehnologie din lume, înainte ca aceasta să fie preluată de Roche, pleacă de la elveţieni, odată cu semnarea unui contract de parteneriat de 1,5 mld.dolari între Calico şi compania farmaceutică AbbVie, un rival al Roche, pentru dezvoltarea de tratamente pentru boli asociate cu vârsta.

Executivul de 64 de ani, care este şi preşedinte al  consiliului de administraţie al Apple, a fost numit anul trecut de către Google la conducerea start-up-ului Calico cu misiunea de a găsi soluţii pentru a prelungi durata de viaţă a oamenilor.

Deşi este o entitate separată, Calico face parte dintr-un proiect al Google de a dezvolta tehnologii revoluţionare, dincolo de lumea internetului. Prea puţine lucruri au fost spuse despre Calico de la înfiinţarea sa de acum un an, însă Levinson a declarat că parteneriatul cu AbbVie va “apăsa acceleraţia” în toate proiectele companiei.

Levinson a punctat că atenţia Calico s-a îndreptat cel mai mult către cancer şi neurodegenerare ( alterarea şi pierderea progresivă a structurii şi funcţiilor celulare – n.red), justificând astfel apariţia unui conflict de interese, Roche fiind cel mai mare producător mondial de medicamente oncologice.

În conferinţa de presă în care a anunţat plecarea lui Levinson, Christoph Franz, preşedintele Consiliului de Administraţie al Roche, a declarat „Regretăm decizia luată de Art, însă în acelaşi timp înţelegem motivele care stau la baza ei”.

Conflictul de interese a devenit clar în luna noiembrie când Levinson l-a numit pe Hal Barron, şeful diviziei medicale de la Roche şi fost coleg de la Genentech, la conducerea diviziei de cercetare şi dezvoltare la Calico.

În perioada parteneriatului, Calico şi AbbVie vor investi fiecare până la 250 de milioane de dolari iniţial şi posibil alte 500 de milioane de euro fiecare mai târziu, pentru explorarea fenomenului de îmbătrânire din perspectivă biologică şi pentru dezvoltarea de medicamente pentru pacienţi cu afecţiuni asociate cu vârstă.

Calico nu este singurul proiect Google în domeniul sănătaţii. În iulie, Google a început un parteneriat cu grupul farmaceutic elveţian Novartis pentru a dezvolta lentile de contact “inteligente” care pot monitoriza nivelul de glucoză din sânge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO