Business Hi-Tech

Cinci tendinte high-tech sintetizate de CNN

21.04.2003, 00:00 21

Chiar daca bursele inca nu si-au revenit din recesiune iar firmele tehnologice nu se pot bucura de un avant al pietei comparabil cu cel din anii '90, analistii citati de CNN spun ca nu sunt semne de ingrijorare privind viitorul. Tehnologia va revolutiona in continuare lumea, spun ei si sintetizeaza tendintele actuale.
* Standardizarea taie din preturi
O gama larga de instrumente tehnologice si in continua crestere este disponibila in forma standardizata.Efectul? Pretul computerelor, al mediilor de stocare si al serviciilor de conectare la Internet in banda larga, printre altele, continua sa scada. Dell Computer este chiar unul dintre apostolii acetei tendinte. Succesul pe care Dell il are atunci cand vine vorba de reducerea preturilor se datoreaza insa in mare parte eforturilor pe care le depun Intel, Microsoft dar si comunitatea dezvoltatorilor de tehnologie Linux.
* Softul care nu costa mai nimic
Softul care costa aproape nimic incepe sa devina si istet. Programele open source de genul sistemului de operare Linux stiu sa indeplineasca tot mai multe sarcini pe care i le da utilizatorul. In plus, poate fi obtinut de oricine pe foarte putini bani si a inceput chiar sa fie distribuit prin marele lant de magazine Wal-Mart, preinstalat pe computere care nu costa decat 200 de dolari.
* Internet peste tot
Costul dezvoltarii unei retele broadband - care permite transfer de date rapid - este in continua scadere tocmai datorita tehnologiilor fara fir sau wireless. Ceea ce inseamna ca, intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat, depinde de tara, vom putea avea acces la Internet in banda larga aproape peste tot, in locurile publice, la serviciu, in scoli si chiar acasa.
* Datele prind viata
Exista o panoplie destul de vasta de tehnologii emergente care si-au respectat promisiunea de a face din software un instrument bun la toate. Printre ele, serviciile web care permit aplicatiilor sa comunice intre ele via Internet. Un asa-numit "web semantic", versiune imbunatatita a Internetului pe care il folosim astazi permite softului sa comunice mai eficient fara interventia umana. La acestea se adauga aplicatiile dedicate intreprinderilor care aduc beneficii majore prin automatizarea business-urilor necomputerizate.
* Softul vandut ca serviciu
Salesforce.com este doar una dintre cele cateva tinere companii care permit clientilor sa-si automatizeze afacerile fara sa cumpere noi calculatoare, echipamente de retele sau un soft de gestiune scump. Cum? Furnizandu-le un serviciu de "computing" la comanda accesibil printr-un simplu browser de Internet.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO