Business Hi-Tech

Cinci tehnologii wireless vor sa schimbe lumea

20.04.2004, 00:00 32

Tehnologia de comunicare fara fir, care pentru ani de zile a fost apanajul jucariilor cu telecomanda, devine o puternica industrie care ofera acces la Internet prin unde radio intr-o banda de frecventa care spre deosebire de telefonia 3G nu necesita miliarde de dolari pentru licente.
Totusi, sistemul actual de conectare, botezat WiFi, nu este decat primul pas, scrie revista Business Week, care prezinta in ultinmul sau numar alte patru noi tehnologii wireless care si-au propus sa revolutioneze aceasta industrie. Noile solutii au atras investitii de 4,5 miliarde de dolari in ultimii ani, iar promotorii lor spera sa cucereasca piata cel putin cu aceeasi viteza cu care a facut-o WiFi.
WiMax functioneaza la fel ca WiFi, numai ca punctele de acces la semnal ofera o acoperire de 40-50 de kilometri in loc de cateva sute de metri in prezent. Celelalte trei sisteme sunt ZigBee, promovat de Motorola, Philips si Samsung, MobileFi, care se bucura de sprijinul NTT DoCoMo, KT Telecom si Nextel, precum si Ultrawideband, care ramane in suspensie din cauza unor disensiuni intre Intel si Texas Instruments pe de o parte si Motorola pe de alta.
Industria WiFi a avut incasari anul trecut de 3,3 miliarde de dolari, in timp ce sistemele concurente sunt inca in faza de proiect sau teste. Analistii citati de BW estimeaza ca in 2007 industria WiFi se va cifra la 6,4 miliarde $, WiMax la 5,4 miliarde $, ZigBee la 3,5 miliarde $, MobileFi la 1 miliard $, iar Ultrawideband la 1,1 miliarde $. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO