Business Hi-Tech

CIA a folosit gadgeturi gen James Bond

30.10.2003, 00:00 19

Pentru a marca implinirea a 40 de ani de la formarea Directoratului pentru Stiinta si Tehnologie, Agentia Centrala de Informatii a SUA (CIA) a organizat un muzeu al gadgeturilor folosite de spionii americani.
Desi nu este deschis publicului, ziaristii au putut admira cateva dintre exponate, printre care o libelula cu microfon incorporat, un robot-peste.
Libelula cu microfon pentru ascultare a functionat perfect, spun responsabili agentiei, pana in momentul in care a batut vantul prea tare si a deturnat-o cu tot cu microfon. Ideea realizarii ei a apartinut unui specialist in insecte. CIA dorea initial sa realizeze un bondar cu microfon, insa zborul lui nu a putut fi teleghidat corect. Specialistul le-a propus folosirea modelului libelulei, pentru a putea controla mai bine miscarile "insectei". Realizat in anii '70, micul robot foloseste laserul pentru urmarirea tintei, aripile sunt miscate de un motor realizat de un producator de ceasuri, iar corpul propriu-zis contine microfonul si combustibilul pentru motor. In ciuda ingeniozitatii inventiei, specialistii au observat ca se pierdea controlul asupra ei chiar si in cazul unui vant de intensitate mica.
Unul dintre roboti, botezat Charlie, are forma unui calcan si este din cauciuc. El se camufleaza perfect intre ceilalti pesti, dar misiunile sale au ramas secrete. "Nu putem discuta despre robotul-peste", au spus oficialii CIA. Printre exponate se mai afla o camera de luat vederi de marimea unei monede si o antenta de ascultare la distanta ce nu cantareste mai mult de 80 de grame.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO