Business Hi-Tech

Chromebook Pixel, primul laptop cu ecran tactil şi sistem Chrome OS, costă cât un laptop Apple

Foto: chrome.blogspot.com

Foto: chrome.blogspot.com

Autor: Andreea Anghel

24.02.2013, 16:52 859

Google, operatorul celui mai utilizat motor de căutare online, a lansat joi primul laptop cu ecran tactil ce foloseşte sistemul de operare Chrome OS.

Dispozitivul cu ecran de 12,85 inci şi procesor Intel Core i5 este disponibil în două variante: varianta Wi-fi, care costă 1.299 de dolari (984,53 de euro) şi varianta cu tehnologia  LTE (reţea 4G), care costă 1.449 de dolari (1098,22 de euro).

Laptop-ul Chromebook Pixel vine cu o memorie de 32 GB în varianta WI-Fi şi 64 de GB în varianta LTE. Pentru ambele variante este prevăzut un spaţiu de stocare de 1TB pe Google Drive, serviciul de stocare a datelor pe un server online

Varinta cu terminal LTE va fi disponibilă în magazinele din America începând cu luna aprilie, anul acesta. Verizon Wireless, al doilea operator de telefonie din America va oferi tarife speciale la internet pentru posesorii de Chromebook Pixel, relatează The Wall Street Journal.

Chromebook Pixel va fi vândut prin intermediul magazinelor online Google Play şi BestBuy.com şi va putea fi testat în showroom-urile magazinelor Best Buy din America şi Dixons din Marea Britanie. Laptopul lansat anterior de Google cu sistemul de operare Chrome OS nu avea ecran tactil şi costa aproximativ 200 de dolari (151,58 euro).

Pasul făcut de Google vine ca urmare a dezvoltării tehnologiei cu ecran tactil de către marile companii din domeniu, scrie The Wall Street Journal.

Intel, cel mai mare producător de microprocesoare din lume, a făcut presiuni asupra producătorilor de computere pentru ca aceştia să urmeze trendul dispozitivelor portabile subţiri, denumite UltraBooks, precum tabletele sau laptopurile.

La un eveniment organizat în San Francisco, Sundar Pichai, directorul executiv Google Chrome a făcut cunoscut faptul că oamenilor le va lua timp să se obişnuiască cu ecranul tactil pe laptop, dar Google va aduce îmbunătăţiri modalităţii de deplasare în sus şi în jos pe o paginbă web, cât şi a schimbării pozelor într-un album sau felului cum vor apărea site-urile, precum Google Street View.  Pichai a spus că utilizatorii Chromebook Pixel vor putea folosi ecranul tactil şi la editarea documentelor din pachetul Microsoft Office, precum Word sau Excel. ” Este evident că ecranul tactil este conceput pentru a rămâne şi a face parte din viitor”, a menţionat el.

Preţul ridicat este justificat prin comparaţie cu un MacBook Air, un laptop cu ecran de 13 inci, ne-tactil, al companiei rivale Apple, al cărui preţ de pornire este de 1.199 de dolari (908,74 de euro).  ”Specificaţiile Chromebook Pixel se apropie foarte bine de cele ale MacBook Air”, a spus Pichai.

Stephen Baker, analist al firmei de cercetare americane NPD a spus că Google, prin noul dispozitiv ”iese cu siguranţă în faţa unui număr de trend-uri care au impact asupra pieţei, dar preţul este un pic cam mare pentru generaţia nouă de laptopuri Chromebooks având în vedere că sistemul de operare Chrome nu pare a fi pregătit să concureze ”de la egal al egal” cu sistemul de operare Apple iOS sau Microsoft Windows 8.

Sistemul de operare pentru dispozitive cu ecran tactil Google Chrome va fi diponibil şi pentru alţi producători de calculatoare.

”Sper ca noi dispozitive cu ecran tactil care funcţioneză cu sistemul de operare Google Chrome să fie lansate anul acesta. Este foarte probabil ca noile dipozitive Chrome cu ecran tactil să fie tablete cu tastatură ataşabilă, similare tabletelor Microsoft Surface”, a spus Pichai. 

Analiştii din industrie consideră laptopurile Chrome la fel de competitive cu celelalte dispozitive Google. ”Sistemul de operare Chrome OS va fi chiar mai competitiv ca sistemul de operare cu cel mai mare succes al companiei, Google Andorid”, a precizat Pichai.

”Veţi vedea o suprapunere a dispozitivelor care folosesc Google Chrome şi a celor care folosesc Google Android, dar amândouă vor ajuta la promovarea aplicaţiilor Google, precum motorul de căutare Google”.

Compania americană a început parteneriatul cu diferiţi programatori care au fost rugaţi să creeze aplicaţii compatibile cu dispozitivele Google Chrome cu ecran tactil. Laptopurile care funcţionează cu sistemul Chrome OS sunt proiectate să utiliezeze aplicaţii de internet mai mult decât aplicaţii pre-instalate pe dispozitiv.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO