Business Hi-Tech

Chinezii se grabesc incet

18.03.2003, 00:00 13

Chinezii par sa aiba o rabdare infinita. Compania Nationala Posta Romana (CNPR), hotarata ca creeze un operator de telefonie de calibru, alaturi de BCR si doua SIF-uri, studiaza de mai multa vreme cooptarea China Unicom in proiect. Dupa ce si-a trimis reprezentantii la Bucuresti, China Unicom a cerut timp de gandire, explicand ca pentru a fi profitabil in noul operator trebuie sa se pompeze fonduri consistente.
Presedintele CNPR, Gabriel Mateescu, afirma la sfarsitul lunii ianuarie, ca investitiile necesare pentru realizarea infrastructurii noului operator se vor ridica, in urmatorii 3-5 ani, la cateva sute de milioane de dolari. Deci foarte multi bani, in conditiile in care industria mondiala a telecomunicatiilor nu se afla in zilele ei cele mai bune iar investitiile se fac cu prudenta.
Posta a primit pana acum mai multe oferte romanesti pentru crearea noii companii de telecomunicatii dintre care le-a selectat pe cele depuse de Grupul Industrial Roman, Banca Comerciala Romana, SIF Banat Crisana si SIF Oltenia. Aceste patru entitati economice ar urma sa participe la formarea noului operator telecom in rumatoarea formula: Grupul Industrial Roman va detine 10%, Banca Comerciala Romana (BCR) - 5%, iar societatile de investitii financiare vor participa cu cate o cota de 2,5%. Posta Romana va detine 80% din actiuni.
La randul lor, China Unicom si-a trimis reprezentantii la Bucuresti, care au studiat saptamana trecuta piata de profil din Romania, au purtat discutii exploratorii cu Posta Romana, dar au amanat luarea unei decizii.
Intrarea pe piata romaneasca este conditionata de rezultatele unui studiu de fezabilitate, a explicat situatia directorul de strategie al companiei, Mo Yixin.
"Incercam sa finalizam studiul cat mai repede, dar totul depinde de cat de repede vom colecta datele si vom efectua analizele despre piata romaneasca. Romania are o piata de telecomunicatii promitatoare, si, daca ne vom hotari sa intram, o vom face cat mai repede", a afirmat Yixin.
Reprezentantul China Unicom a evitat sa prezinte detalii legate de volumul unei eventuale investitii, afirmand ca acelasi studiu va stabili si necesarul de finantare pentru infiintarea noului operator de telecomunicatii, insa a mentionat ca "activitatea acestuia nu poate fi profitabila daca fondurile de intrare nu vor fi consistente".
"Daca ne hotaram sa investim aici, Romania ar putea fi un cap de pod pentru operatiunile din aceasta zona a Europei", a mai spus directorul Mo Yixin.
Discutiile dintre China Unicom si CNPR vor fi reluate in a doua parte a lunii aprilie, urmand ca intalnirea dintre reprezentantii celor doua companii sa aiba loc fie in Romania, fie in China.
Potrivit lui Yixin, China Unicom este al patrulea operator de telecomunicatii din China, cu o retea de fibra optica care totalizeaza 400.000 de kilometri si un numar de 70 de milioane de abonati de telefonie mobila. Actiunile companiei, aflate in totalitate in proprietatea statului, sunt listate la bursele din Shanghai, Hong Kong si New York. Incasarile companiei au atins, la sfarsitul anului 2001, 4,8 miliarde de dolari.
victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO