Business Hi-Tech

Centrele de date ale Vodafone din Bucureşti, Cluj şi Braşov economisesc lunar energie cât consumă în mod obişnuit 350 de gospodării

Centrele de date ale Vodafone din Bucureşti, Cluj şi...

Autor: Alexandra Cepăreanu

18.02.2021, 00:02 1146

Vodafone România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii fixe şi mobile, anunţă că principalele sale centre de date - din Bucureşti, Cluj şi Braşov - pot economisi circa 50 MWh pe lună, cam cât ar consuma peste 350 de gospodării în aceeaşi perioadă de timp.

„Ne-am luat angajamentul de a folosi energie 100% verde pentru derularea operaţiunilor şi de a ne reduce la net zero amprenta de Carbon până în 2040. Faptul că am scăzut consumul de energie în principalele centre de date cu 350 MWh în doar şapte luni constituie pentru noi un reper important”, a spus Cătălin Buliga, director de tehnologie în cadrul Vodafone România. Centrele de date consumă energie în special din cauza sistemelor de răcire necesare asigurării temperaturii optime de funcţionare a echipamentelor electronice. Astfel, sistemele de răcire generează între 40% şi 50% din consumul total de energie al unui centru de date. 

„Am adoptat şi combinat o serie de tehnologii, printre acestea numărându-se Phase Change Material (PCM), Dynamic Thermal Management, cu senzori inteligenţi controlaţi prin Inteligenţă Artificială, şi sistemele pe baza de apă răcită (Chilled Water).”

Programul de investitţii a fost demarat în 2019. De asemenea, analogia se bazează pe estimări matematice luând în calcul un consum mediu lunar de energie de 140 MWh pentru o gospodarie din România.

Vodafone România a demarat şi instalarea de panouri fotovoltaice în unităţile sale pentru a genera energie verde. Cel mai recent proiect de acest fel a fost implementat în luna ianuarie a acestui an, la centrul din Constanţa, având o capacitate de 22 kWh şi generând o economie de energie estimată la 15% în decursul unui an, respectiv 100% pe parcursul unei zile de vară.

„Pentru înlocuirea generatoarelor clasice cu combustibil folosite ca soluţii de back-up în cazul penelor de curent, Vodafone a experimentat cu succes în 2020 utilizarea unui generator bazat pe hidrogen într-unul din site-urile sale. Folosită iniţial exclusiv în proiecte spaţiale, soluţia a fost astfel adaptată pentru telecomunicaţii, fiind o premieră în Europa.” De asemenea, în prezent, Vodafone explorează utilizarea instalaţiilor eoliene cu scopul de a genera energie verde pentru site-uri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO