Business Hi-Tech

Cel mai puternic supercomputer din afara SUA

15.08.2008, 19:49 16

IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT din lume, si Universitatea din Toronto contruiesc un nou supercomputer capabil sa efectueze 360.000 de miliarde de calcule pe secunda si care va putea fi cel mai puternic sistem de calcul din afara Statelor Unite, scrie presa internationala.
Expertii se asteapta ca sistemul sa fie printre primele 20 cele mai rapide supercomputere din lume. Acesta va fi capabil sa stocheze echivalentul in date a un milion de DVD-uri, adica peste patru milioane de gigabytes.
Intregul buget alocat pentru urmatorii cinci ani acestui proiect, incluzand costurile pentru constructie si costurile de operare, este de 50 mil. dolari canadieni (31,6 mil. euro).
Supercomputerul are o putere echivalenta cu "30.000 - 40.000 de computere obisnuite, interconectate", a declarat Chris Pratt, directorul IBM Canada responsabil pentru initiative strategice.
"Modul in care componentele sistemului vor fi interconectate va permite transferul informatiilor de marimea echivalenta a doua DVD-uri (aproximativ 9 GB) in circa o secunda", a adaugat el.
Computerul va reprezenta un mare pas inainte pentru oamenii de stiinta ai Universitatii din Toronto si spitalele de cercetare asociate, spun specialistii. Sistemul va contribui la dezvoltarea unor proiecte din domeniul aeronauticii si al astrofizicii si va fi de asemenea folosit pentru predictia vremii si in programe cu aplicabilitate in domeniul medical.
Printre alte domenii de cercetare, sistemul va mai fi utilizat pentru a explora misterul stiintific modern privind masa materiei si din ce anume este constituita masa universului.
Fondurile pentru proiect provin de la Fundatia pentru Inovatie Canadiana, care colaboreaza cu oficialitatile provinciei Ontario si cu Universitatea din Toronto.
Pentru constructia acestui supercomputer, IBM va realiza cea mai mare implementare a platformei proprii iDataPlex, care contine de doua ori mai mult procesoare pe unitate decat sistemele standard, si are un sistem de racire integral bazat pe apa. Mai mult de 4.000 de servere vor fi interconectate in cadrul computerului. Sistemul va fi amplasat in nordul orasului Toronto si va fi functional pana la inceputul verii viitoare.
Desi companiile americane au dominat acest domeniu inca de la inceput, in 2002, simulatorul terestru japonez si-a adjudecat titlul de cel mai rapid computer din lume, executand peste 35.000 de miliarde de calcule matematice pe secunda. In luna iunie a anului curent, IBM a construit un nou sistem, considerat atunci ca fiind cel mai rapid computer din lume.
Denumit "Roadrunner", ansamblul a costat aproximativ 133 mil. dolari (84,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO