Business Hi-Tech

Cel mai popular gadget: un laptop de acum 14 ani

23.02.2005, 00:00 31

Un laptop fabricat de Apple in anul 1991 a fost ales "gadgetul cel mai popular al tuturor timpurilor", intr-un clasament realizat de revista americana Mobile PC, relateaza BBC.



Laptopul Apple Powerbook 100 a fost desemnat castigator pentru ca a fost "unul din primele computere portabile usoare si a contribuit la dezvoltarea liniilor generale de design ale viitoarelor notebook-uri".



Magazinul a trecut in revista cele mai populare 100 de gadgeturi din istorie, pe lista intrand celebrul walkman al companiei Sony (pe locul trei), dar si telecomanda fabricata de Zenith in 1956, pe locul doi.



Revista americana a definit gadgetul ca fiind un aparat cu parti componente in miscare si/sau piese electronice incluse. In plus, gadgetul "trebuie sa fie functional pe cont propriu si nu ca parte dintr-un alt aparat".



Cel mai vechi "gadget" aflat pe lista este abacul, despre care revista spune ca a fost inventat in anul 190 dupa Hristos si care s-a clasat pe locul 60. Alte dispozitive aparute inainte de era tehnologica de astazi, prinse pe lista celor de la Mobile PC, mai sunt sextantul (inventat in 1731), pe locul 59, cronometrul marinaresc (1761), pe locul 42 si aparatul de fotografiat Brownie, fabricat de Kodak in anul 1900 (pe locul 28).



Cel mai nou gadget de pe lista este recorderul video personal Tivo, produs in 1999 (pe locul 10). Alaturi de el mai sunt si primul MP3 player cu memorie flash (Diamound Multimedia), precum si prima camera digitala si primul telefon mobil "de succes" (Casio QV-10, respectiv Motorola Startac). mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO