Business Hi-Tech

Cel mai mare producător de gadgeturi din lume măreşte cu 16-25% salariile ca să nu se mai sinucidă angajaţii

Cel mai mare producător de gadgeturi din lume măreşte cu 16-25% salariile ca să nu se mai sinucidă angajaţii

Autor: Adrian Seceleanu

20.02.2012, 00:00 1785

Foxconn Technology Group, cel mai mare producător de gadgeturi din lume - care asamblează produse precum tableta Apple iPad cu cei aproximativ un million de angajaţi, a mărit - pentru a treia oară din anul 2010 - salariile, cu sume care variază între 16 şi 25 de procente, scrie Bloomberg. Odată cu această majorare, aplicabilă de la 1 februarie, salariul de bază a unui muncitor începător de la Foxconn a crescut la 1.800 de yuani (290 de dolari), faţă de 900 de yuani cu trei ani în urmă.

Muncitorii care trec o serie de examinări tehnice vor primi salarii de peste 2.200 de yuani, potrivit companiei. Anunţul companiei vine în contextul în care o serie de articole publicate de cotidianul american New York Times au dezvăluit condiţiile dure de lucru, riscurile majore la care sunt supuşi angajaţii prin lucrul cu diferite substanţe periculoase şi nivelul redus al salariilor. Au fost cazuri în care angajaţii chiar s-au sinucis.

După ce a fost acuzată că a ignorat informaţiile pe care le deţine despre condiţiile uneori inumane de lucru din fabricile Foxconn, Apple a autorizat o organizaţie independentă să realizeze un audit al condiţiilor de lucru. Primele constatări ale organizaţiei Fair Labor Association după câteva zile de examinare sunt că la fabrici există "tone de probleme" care va trebui să fie rezolvate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO