Business Hi-Tech

Cehia cedează sub presiunea americană şi va reduce taxa pe afacerile giganţilor digitali

Cehia cedează sub presiunea americană şi va reduce...

Autor: Adrian Seceleanu

28.02.2020, 00:00 62

Cehia ia în calcul reducerea taxei pe afacerile giganţilor digitali, care dacă ar fi trecut în forma actuală ar fi fost cea mai ridicată de pe întregul continent, scrie Bloomberg. Premierul Andrej Babis, care susţine proiectul francez de taxare la nivelul UE a giganţilor hi-tech precum Google, Facebook, Amazon sau Apple, a insistat cu propria versiune a impozitului după ce planul la nivelul comunităţii europene a eşuat.

Statele Unite au ameninţat însă că vor aplica la rândul lor măsuri care să afecteze companiile din Cehia, ameninţare care a determinat o schimbare rapidă de atitudine la Praga. Dupa scrisoarea ambasadorului american către Parlamentul ceh, care califica taxa drept „discriminatorie” şi nivelul acesteia, de 7%, drept „extraordinar de ridicat”, ministrul finanţelor Alena Schillerova a afirmat că discută reducerea nivelului taxei de la 7% la 5%.

„I-am cerut premierului să organizeze o dezbatere în coaliţie pentru a discuta o potenţială reducere a taxei de la 7% la 5%”, a afirmat ea. Taxa din Cehia ar urma să fie aplicată companiilor cu venituri globale de peste 750 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO