Business Hi-Tech

CeBIT prezinta: MP3 playerul cu diamante, motocicleta cu ecran GPS si camera video pe roti

15.03.2005, 00:00 17

Targul international de la Hanovra - CeBIT 2005 - isi respecta blazonul de cel mai mare eveniment din lumea IT si scoate la iveala, alaturi de tehnologiile consacrate, tot felul de gadgeturi care mai de care mai nastrusnice.


Un nou MP3 player de la compania sud-coreeana Samsung, destinat numai celor fie foarte bogati, fie foarte indragostiti de tehnologie, prezinta practic o garantie 100% ca nu va fi uitat pe masa la plecarea din restaurant, comenteaza presa internationala. Si asta pentru ca aparatul este incrustat cu 12 mici diamante. In afara de asta, playerul mai este dotat cu 1 GB de memorie in care incap 250 de melodii si un radio FM. Oficialii Samsung spun ca pretul de vanzare nu va depasi 1.000 de dolari (745 euro).


La CeBIT, unde sunt asteptati in total aproximativ 500.000 de vizitatori, expozantii au prezentat si tehnologii care ne ajuta sa ne orientam in spatiu. Acestea isi fac datoria foarte bine, cu conditia sa nu ne lasam distrasi prea tare de multimea de functii ale gadgeturilor, spun gurile rele.


 


Multimedia pe roti


Producatorul olandez de software si hardware TomTom a extins ideea implementarii de echipamente de localizare prin satelit (GPS) de la automobile la motociclete si scutere, scrie presa internationala. Noul produs, TomTom Rider, se conecteaza usor pe ghidon, iar instructiunile cu privire la ruta aleasa sunt fie citite pe ecranul 3D color, fie ascultate direct in casca de protectie, unde "vocea" aparatului este transmisa prin radio (Bluetooth).


Ecranul este gandit special pentru conditiile extreme care pot aparea atunci cand va aflati pe motocicleta si are un filtru ce permite citirea informatiilor chiar si atunci cand soarele straluceste puternic.


In viitor, asemenea aplicatii de orientare in spatiu ar putea fi corelate cu tehnologii care proceseaza direct ceea ce vede utilizatorul. De exemplu, tot la CeBIT, un student de la Universitatea Ludwig Maximilan din Munchen a prezentat prototipul unei camere video care este comandata direct de miscarea ochilor celui care o foloseste. Camera ar putea fi folosita si in domenii precum psihologie sau marketing, spun specialistii.



In loc de PIN, faci cu mana


Alte tehnologii prezentate la CeBIT pun accentul pe securitate. De exemplu, japonezii de la Fujitsu au prezentat un "scanner pentru palma", de marimea unui pachet de tigari, care foloseste raze infrarosii pentru a identifica structura palmei utilizatorului. Ceea ce verifica de fapt aparatul este "harta" venelor din palma, care trebuie sa corespunda cu cea preinregistrata intr-un fisier de verificare, pentru ca respectivul utilizator sa primeasca acces intr-o anumita camera sau sa poata folosi un computer.


"In viitor, va fi posibil pentru clientii unei banci sa retraga bani de la un bancomat facand un simplu gest cu mana", au spus reprezentantii companiei Fujitsu despre produsul lor, care functioneaza fara a fi nevoie de contact direct cu mana analizata.


La randul lor, specialistii de la Sony Ericsson au prezentat o camera digitala, sau cam asa ceva. Se numeste Rob-1, are forma sferica si se deplaseaza folosindu-se de cele trei roti atasate. Rotile sunt comandate apasand pe tastele unui telefon Sony Ericsson care se poate afla la o distanta de pana la 50 de metri, datele fiind transmise prin conexiune Bluetooth.


Utilizatorul vede pe ecranul telefonului exact ceea ce "vede" si Rob-1. Camera, cu un diametru de 11 centimetri, se poate roti in plan vertical, la un unghi de 70 de grade in sus si de 20 de grade in jos. Ca sa nu mai vorbim ca, daca ajunge in spatii mai intunecate, Rob-1 are incorporat si un blitz. Dupa ce fotografiaza, imaginile pot fi stocate in memoria aflata in "robotel" sau pot fi transmise - tot prin Bluetooth - la telefonul utilizatorului. Gadgetul pe roti poate fi testat in premiera de vizitatorii de la CeBIT si va iesi pe piata in aceasta toamna, au spus oficialii companiei producatoare, fara sa precizeze care va fi pretul de vanzare.




Viitorul este portabil


Una din tendintele vizibile anul acesta la targul din Hanovra este cursa producatorilor dupa echipamente portabile. Este tot mai mare numarul playerelor care permit transportarea de muzica, filme si fotografii. Insa portabilitatea inseamna ceva mai mult decat transferarea colectiei personale de fisiere multimedia in buzunar, comenteaza publicatia britanica. Poate mai important este ca oamenii sa realizeze valoarea acelei colectii si sa invete sa obtina mai mult din ea.


"Nu e nevoie decat sa descarci 100 de melodii de pe un magazin virtual pentru ca aceasta colectie sa valoreze deja mai mult decat hard disk-ul pe care se afla", a spus un analist citat de BBC. "Este evident ca toata aceasta moda a distributiei digitale va fi metoda principala prin care multimedia se va transmite in viitor", a conchis analistul. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO