Business Hi-Tech

Ceas inteligent marca Microsoft

10.01.2003, 00:00 29

In cadrul stategiei de a se extinde dincolo de lumea computerelor, Microsoft a lansat ieri la Targul international de Electronice de la Las Vegas un ceas de mana "inteligent" si un media-player de buzunar, conform The New York Times. Noile produse nu vor fi insa prezente pe piata decat in toamna, conform oficialilor Microsoft.
"Ceasul inteligent" va oferi pe langa ora exacta si informatii privind starea vremii, poate fi folosit la comunicarea prin sms (mesaje scurte scrise) si va fi capabil sa prezinte si alte informatii in format electronic. Atat ceasul cat si playerul de buzunar, care suporta mai multe tipuri de fisiere media (MP3, MPEG, etc), vor fi reglate insa numai printr-o legatura la computerul proprietarului, sustine The New York Times.
Media-playerul de buzunar, botezat Media2Go, seamana cu produsul Apple iPod, spun analistii americani, iar capacitatea sa de stocare este acum de 20 de Gb. El are si un ecran de 3,5" pana la 7", pe care pot fi urmarite filme. Pretul estimativ este 500$. "Ar putea fi produsul anului 2003", a declarat Rob Enderle, analist al Giga Information Group. "Exista o mare cerere pentru astfel de produse", a explicat el.
Patronul Microsoft, Bill Gates, sustine ca, pe viitor, toate echipamentele vor fi legate prin solutii wireless de computer. "Oamenii vor avea in casa diverse produse electronice, de diverse dimensiuni: un televizor mare pentru toata familia, un computer pentru activitati diverse si taxe, un echipament de buzunar pentru a primi informatii in timp util si ceasuri de mana cu diverse utilizari", a explicat Gates. "Noi vom face in asa fel ca toate aceste echipamente sa functioneze impreuna", a mai adaugat patronul Microsoft.
Viziunea lui Gates, impartasita de mai multi lideri din industria electronica, este unul din subiectele centrale ale expozitiei de la Las Vegas. Din cele 2.000 de firme participante, majoritatea au prezentat anul acesta diverse produse wireless. Microsoft, spre deosebire de firmele producatoare, vrea sa isi bazeze castigurile pe licentele aplicate software-ului folosit pentru operarea acestor produse. Taxele pentru softul folosit la "ceasurile inteligente" vor fi cuprinse intre 15 si 25 de dolari, conform oficialilor Microsoft citati de The New York Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO