Business Hi-Tech

Ce vrea seful telecom sa faca in 2010

Ce vrea seful telecom sa faca in 2010

Catalin Marinescu: Desi operatorii telecom nu il vor, mergem inainte cu comparatorul de tarife

21.12.2009, 00:00 20

Reducerea tarifului si a termenului de portare a unui numar detelefon in alta retea, definirea unei strategii pentru utilizareafrecventelor radio si discutiile pe marginea modelului de calcul altarifelor de interconectare pentru operatorii de telefonie fixa simobila se numara printre cele mai importante obiective aflate anulviitor pe agenda Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM)pentru anul viitor, spune Catalin Marinescu, presedinteleinstitutiei.

In prima luna a anului vor incepe insa discutiile pe un proiectrestant din anul curent, respectiv proiectul care reglementeazacostul accesului la infrastructura Romtelecom.

Orange si Vodafone, cei mari operatori telecom de pe piata, ausolicitat in trecut arbitrului telecom sa reduca tarifele de accesla infrastructura Romtelecom, care ajunge in aproximativ patrumilioane de case si sedii de companii, pentru a putea furnizaastfel servicii de internet fix.

"Avem un consultant extern care lucreaza la modelul de calcul altarifului si care nu a finalizat inca proiectul. Dar in ianuarie cusiguranta proiectul de decizie va fi finalizat si pus in consultarepublica", a precizat pentru ZF Catalin Marinescu.

In conditiile in care dezvoltarea unor noi infrastructuritelecom, aeriene sau ingropate este dificila din cauzareglementarilor emise de primarii, accesul la casele, sediile aaproximativ patru milioane de potentiali clienti devine extrem deimportant. Infrastructura Romtelecom este in mare parte ingropatain subteran si este complet digitalizata, in timp ce operatorii decablu se bazeaza pe retele aeriene, mai vulnerabile si care nu suntcomplet digitalizate.

Seful ANCOM spune insa ca pentru operatorii telecom cel maiimportant subiect din 2010 va fi evaluarea modelelor de calculpentru tarifele de interconectare, pentru ca orice eventualaschimbare, cat de mica, va avea influente majore asupra venituriloroperatorilor si a tarifelor finale practicate de acestia. "Cel maiimportant subiect pentru anul 2010 e modelul privind ratele deinterconectare pentru operatorii de telefonie fixa si mobila",spune Marinescu. Unii operatori au cerut de altfel ANCOM sa renuntela acest obiectiv pentru 2010.

In alta ordine de idei, presedintele ANCOM spune ca doua dintreobiectivele cheie ale institutiei pentru 2010 sunt reducereatimpului pentru transferul unui numar de telefon in alta retea siobtinerea finantarii pentru site-ul care sa compare tarifeleoperatorilor telecom. In prezent portarea unui numar poate dura celmult 10 zile lucratoare si are un tarif de 13 euro.

"Comparatorul de tarife va avea un impact foarte mare asupraconsumatorilor. Operatorii locali de telefonie au fost foartereticenti in ce priveste acest proiect, dar vom merge inainte cuel, de aceea am si aplicat pentru finantare externa. Este o masuracare va veni in sprijinul clientilor. Aceasta aplicatie a avutsucces in toata tarile in care a fost lansata", a explicat sefulANCOM.

Catalin Marinescu, 45 de ani, un apropiat al PartiduluiDemocrat-Liberal, a fost numit in aprilie 2009 in frunteaarbitrului telecom. El a condus anterior Inspectoratul Generalpentru Comunicatii, care a fost intre timp absorbit de ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO