Business Hi-Tech

Ce variante are Orange pentru a furniza servicii de televiziune in Romania?

Ce variante are Orange pentru a furniza servicii de televiziune in Romania?

Richard Moat, CEO al Orange Romania

11.04.2008, 20:37 39

Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a anuntat inca de anul trecut ca intentioneaza sa lanseze din acest an servicii de televiziune pe piata locala, pentru a deveni cel mai mare jucator de pe piata de servicii telemedia, insa a evitat pana acum sa ofere detalii privind solutia utilizata pentru a face acest pas.
Pana la aceasta data, Orange s-a rezumat la campanii promotionale derulate alaturi de alti doi jucatori de pe piata TV (UPC Romania si Boom TV), prin care fiecare companie oferea reduceri de tarife pentru utilizatorii care contractau serviciile ambilor operatori. Atat Orange, cat si UPC si Boom TV nu au furnizat detalii despre rezultatele acestor "teste".
Un prim indiciu legat de strategia ce ar putea fi urmata de Orange Romania a aparut in aceasta saptamana, cand actionarul majoritar al grupului, France Telecom, a precizat ca va lansa servicii de televiziune prin satelit in trei tari din UE, respectiv Franta, Polonia si Spania.
In absenta oricaror declaratii din partea Orange Romania, se poate specula doar ca operatorul poate face acest pas fie prin lansarea unor operatiuni noi, fie printr-o achizitie. Una dintre variante, care este si cea mai intens vehiculata pe piata, este achizitia UPC Romania, care ar aduce Orange un portofoliu de peste 1,3 milioane clienti pe servicii video (prin cablu TV analogic si digital si televiziune prin satelit), precum si clienti pe internet si telefonie fixa. Un asemenea pas ar aduce Orange intr-o pozitie de egalitate (ca numar de servicii oferite) cu RCS&RDS. Un jucator care sa combine activele Orange cu cele ale UPC ar avea fata de RCS&RDS avantajul semnificativ al unei baze de peste 10 milioane de clienti pe telefonia mobila, avand in vedere ca RCS&RDS se afla abia in faza in care construieste acoperirea serviciului DigiMobil.
O alta varianta ar fi achizitia Boom TV, serviciu de televiziune prin satelit operat de compania DTH Television Group. Compania de servicii TV are un actionariat format din mai multe fonduri de investitii, si era anul trecut in cautarea unei investitii de 8,5 mil. euro astfel ca, teoretic, ar putea fi o tinta facila si plauzibila de preluare.
Orange ar putea lua de asemenea in calcul achizitia companiei Digital Cable Systems (DCS), care opereaza serviciul de televiziune prin satelit MAX TV si este al treilea jucator de pe piata locala de cablu TV. DCS este detinuta de compania americana de administrare a fondurilor de investitii private AIG Capital Partners - fapt care, de asemenea, pare a facilita o eventuala tranzactie.
Richard Moat a admis in acest an ca Orange evalueaza posibilitatea realizarii unei achizitii in Romania, dar nu a oferit niciun alt detaliu, negand in acelasi timp speculatiile legate de UPC.
Orange ar putea furniza, teoretic, servicii TV si prin intermediul unei solutii bazate pe internet insa acest lucru este putin probabil in Romania in conditiile in care Orange nu detine o infrastructura fixa care sa acopere piata de consum. Portofoliul de solutii wireless detinut in prezent de Orange (internet mobil prin carduri de date) nu pare a fi o solutie fezabila, din cauza limitarilor impuse de pret si viteza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO