Business Hi-Tech

Ce răspunde arbitrul telecom din Ungaria la întrebările despre eliminarea RCS&RDS

Ce răspunde arbitrul telecom din Ungaria la întrebările despre eliminarea RCS&RDS

Autor: Adrian Seceleanu

11.01.2012, 12:48 4043

Autoritatea naţională de reglementare în media şi infocomunicaţii din Ungaria (NMHH), care a decis la începutul acestui an să elimine compania românească RCS&RDS din competiţia pentru o licenţă de telefonie mobilă, a precizat - într-un răspuns transmis la o serie de întrebări ale ZF, că datele despre licitaţie sunt "secrete" şi că nu poate furniza alte date despre decizia sa în afara celor care sunt deja publice.

ZF solicitase NMHH date suplimentare în legătură cu decizia de a scoate din competiţie firma românească, respectiv care companii din grupul RCS nu şi-au plătit taxele către autorităţile ungare, la cât se ridica valoarea taxelor neplătite şi dacă există vreo posibilitate ca firma românească să conteste decizia şi să fie reprimită în competiţie.

Autoritatea naţională de reglementare în media şi infocomunicaţii din Ungaria a anunţat pe 2 ianuarie că a decis să scoată din licitaţia pentru o licenţă de telefonie mobilă RCS&RDS şi compania vietnameză Viettel.

"În ceea ce priveşte RCS&RDS şi Viettel, NMHH a fost obligată să le respingă cererile de înregistrare, o condiţie obligatorie pentru participarea la licitaţie. RCS&RDS, cu sediul central în România, nu a reuşit să îndeplinească cerinţele din caietul de sarcini al licitaţiei, în condiţiile în care companii controlate de operator nu şi-au achitat taxele de monitorizare. Aplicaţia depusă de compania Viettel a fost considerată invalidă din mai multe motive", potrivit comunicatului emis de NMHH la începutul anului.

La licitaţie au fost admise doar următoarele companii: Magyar Telekom (parte a Deutsche Telekom - prezentă în România indirect prin Romtelecom şi Cosmote), Telenor, Vodafone şi un consorţiu format din Poşta maghiară şi compania MFB Invest.

În răspunsul transmis marţi 10 ianuarie la întrebările transmise de ZF pe e-mail în data de 3 ianuarie, oficialii arbitrului media şi telecom din Ungaria evită un răspuns concret.

"Procedura de licitaţie care are ca subiect drepturile de utilizare a frecvenţelor necesare pentru furnizarea de servicii de telecomunicaţii în banda de 900 MHz reprezintă o procedură administrativă în desfăşurare. (...) Pe durata procedurilor legate de licitaţie, Autoritatea va asigura protecţia secretelor şi a datelor personale definite în secţiunea 172 litera n (...). (…) Toate informaţiile publice în legătură cu procedura de licitaţie - actualizate regulat - pot fi găsite pe pagina web a Autorităţii", potrivit răspunsului NMHH transmis ZF.

RCS&RDS nu a răspuns niciunei întrebări transmise de ZF în legătură cu acest subiect.

Acesta este al doilea eşec al companiei controlate de orădeanul Zoltan Teszari de a intra şi pe telefonie mobilă în Ungaria: RCS&RDS a mai participat la o licitaţie lansată în 2008 de statul vecin, care a fost însă ulterior anulată brusc pe motiv că planurile de business ale companiilor înscrise în competiţie erau "nerealiste" în condiţiile recesiunii.

De ce a eşuat de două ori în această tentativă compania românească, deşi operaţiunile sale din Ungaria numără deja sute de mii de clienţi pe cablu şi satelit TV, internet şi telefonie fixă?

Poate fi şi o problemă de lobby dar şi, pur şi simplu, de exigenţa arbitrului telecom din Ungaria, au comentat pentru ZF surse de pe piaţă.

"Piaţa din Ungaria este mai sofisticată decât cea din România. Lucrurile nu sunt aşa simple ca aici, unde notifici pe site la ANCOM (abitrul telecom din România - n. red.) că vei începe să furnizezi servicii telecom şi începi să o faci. În Ungaria există o exigenţă mai mare iar greşeala RCS la întocmirea dosarului a fost probabil foarte uşor de găsit. Nu se poate şti dacă au fost căutate asemenea erori în dosar, dar ce e sigur este că a fost ceva uşor de descoperit. Este posibil ca RCS să fi apelat în Ungaria la cel mai ieftin <<credit>> - amânarea plăţii taxelor. E greu însă de spus fără a avea alte detalii", a comentat pentru ZF un manager de pe piaţă.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO