Business Hi-Tech

Ce promit operatorii la CERF? Tarife mai mici si noi servicii

17.04.2003, 00:00 10

Ziua a doua de CERF a fost Ziua Comunicatiilor. Ieri a venit randul managerilor celor mai mari operatori telecom sa-si prezinte planurile de afaceri pentru viitorul apropiat.
RomTelecom a venit cu un noua conducere dar si cu o strategie care ar urma sa schimbe complet fata fostului monopol telecom.
James Hubley, americanul care a preluat recent fraiele celui mai mare operator de comunicatii din Romania, a anuntat ca tarifele practicate de companie vor scadea pe relatia international si interuban. "Rebalansarea tarifelor", cum a anumit-o Hubley, face parte din planul de restructurare adoptat de companie si care se va derula pana in 2005.
Tarifele vor scadea simtitor la convorbirile internationale si intr-o masura mai mica la cele interurbane. In acelasi timp, tarifele pentru convorbirile locale vor ramane la un nivel constant, a sustinut Hubley. Oficialul nu a precizat daca aceste tarife, a caror nivel ar urma sa nu se schimbe pana in 2005, vor fi exprimate in lei sau in euro, respectiv dolari.
Vor creste in schimb tarifele la abonamente si taxele de instalare.
Obiectivul noului plan de restructurare este de a transforma mamutul telecom intr-o companie eficienta si de a-l mentine lider pe piata de comunicatii din Romania.
Pentru ca obiectivele sa fie atinse Hubley vrea sa produca schimbari importante si in cultura de corporatie care "trebuie orientata catre consumator".
In noul plan de business, RomTelecom se va concentra pe clientii mari dar si pe asigurarea unor mai bune servicii de customer care.
"Vom acorda prioritate investitiilor in infrastructura din Bucuresti si in alte orase mari", a mai spus Hubley.Serviciile de relatii cu clientii vor fi concepute in functie de segmentele de consumatori pe care ii are RomTelecom.
Zapp va pune la dispozitia companiilor de soft romanesti, in luna iunie, platforma Brew prin care vor putea dezvolta aplicatii pentru telefoanele mobile ce functioneaza in standardul CDMA2000.
Telemobil, compania care detine brandul Zapp, a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 13 milioane de dolari, a declarat in exclusivitate pentru Ziarul Financiar Cuneyt Turktan, presedinte si chief executive officer al companiei.
Zapp ar putea revolutiona telefonia publica din Romania. Compania prezinta in standul sau de la CERF un telefon public multimedia conectat wireless la web care poate fi instalat in locuri publice cum ar fi spitalele, hotelurile sau aeroporturile. De la el se pot efectua convorbiri dar se poate naviga si pe Internet, se pot citi si transmite e-mail-uri si se pot sustine videoconferinte datorita camerei de luat vederi incorporata in el.
Un nou model de telefon public este prezentat si in standul RomTelecom.
Connex intra si el in hora MMS, servicii care in Occident aduc venituri importante companiilor telecom. Operatorul cu cei mai multi clienti GSM a anuntat ca in curand va lansa propriul serviciu de mesagerie multimedia (MMS) prin care clientii Connex vor putea transmite texte insotite de imagini sau sunete pe alt telefon mobil sau catre un e-mail. Demonstratii cu viitorul serviciul MMS se fac la standul Connex din CERF.
Connex a implinit pe 15 aprilie sase ani de existenta. Operatorul, ai carui actionari principali sunt telecomurile Telesystem International Wireless (TIW) din Canada si Vodafone din Marea Britanie, avea la sfarsitul anului trecut peste 2,6 milioane de clienti GSM.
Orange va deschide alte trei magazine in acest an. In prezent, in intreaga tara functioneaza 14 puncte Orange Shop. Operatorul a lansat serviciul sau de mesagerie multimedia in noiembrie anul trecut iar in urma cu cateva zile a trecut la un nou plan de servicii care permit clientului sa-si aleaga modul in care doreste sa comunice. "Consumatorii romani au inceput sa fie tot mai interesati si de alte servicii decat cele de voce", a spus ieri Bernard Moscheni, director general la Orange Romania.




Schimbari anuntate la CERF
* Schimbari la Flamingo Computers. Incepand cu acest an, divizia care se ocupa cu activitatea de distributie din Romania la Flamingo Computers activeaza de sine statator. In acest scop a fost creata o noua firma, cu statut propriu, Flamingo Distribution Center. A¤ Aceasta operatiune este una <de jure> intrucat din punct de vedere al echipei angrenate, al personalului de conducere ca si al modalitatilor de lucru sau bazei de clienti adresate, activitatea se desfasoara distinct de celelalte arii de cativa ani AY, spun oficialii firmei.
Flamingo Distribution Center (FDC) dispune de 3 centre regionale de distributie la Cluj, Iasi, Timisoara, cu personal si stocuri dedicate, carora li se adauga punctul de deservire din centrul Bucurestiului. Sediul central este situat in Bucuresti-Otopeni.
* Schimbari si la Best Computers. Compania, specializata in retailul de tehnica de calcul, are de putin timp un nou marketing manager in persoana lui Vasile Aniculaesei. Anterior, noul marketing manager al Best Computers a lucrat ca director de vanzari al unei divizii din cadrul firmei Auto Italia.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO