Business Hi-Tech

Ce obiective pun politicienii şi oamenii de afaceri pe agenda noului ministru al comunicaţiilor

Ce obiective pun politicienii şi oamenii de afaceri pe agenda noului ministru al comunicaţiilor

Autor: Magraon Andreea

06.09.2010, 23:51 27

Proiectul eRomânia şi coordonarea proiectelor informatice dincadrul institu­ţiilor publice trebuie să fie priorităţile nouluiministru al comunicaţiilor, susţin o serie de politicieni şiantreprenori contactaţi de ZF, care atrag atenţia însă că ValerianVreme are nevoie de susţinerea preşedintelui şi a premieruluipentru a putea schimba cu adevărat ceva în ce priveşte investiţiilestatului cu IT-ul.
"Noul ministru trebuie să creeze o comisie aflată în subordineaMinisterului Comunicaţiilor, care să sincronizeze şi să analizezeproiectele IT din orice minister", a declarat pentru ZF LiviuDrăgan, şeful Aso­ciaţiei Patronale a Industriei de Software şiServicii (ANIS). El a adăugat însă că este puţin probabil ca acestlucru să se realizeze şi că totul depinde de susţinereapreşe­dintelui şi a premierului.
"Fără susţinerea celor doi, ministrul comunicaţiilor se va impunegreu în faţa celorlalte ministere care sunt de obicei maiputernice. Astfel, dacă spre exemplu, Mini­sterul Turismului vreasă-şi facă un portal, o poate face", spune Drăgan. Statul acheltuit 6 - 7 miliarde de euro în ultimii opt ani pe proiecte deinformatizare a administraţiei, potrivit lui Toma Cîmpeanu, şefulproiectului eRomânia din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şiSocietăţii Informaţionale (MCSI).
Varujan Pambuccian, coleg cu Vreme în Comisia de IT&C a CamereiDeputaţilor, consideră că prioritatea absolută a noului ministru alcomunicaţiilor trebuie să fie proiectul eRomânia.
"S-au făcut mai multe greşeli până acum în ceea ce priveşte acestproiect. Printre acestea, faptul că s-a vorbit de un proiect de 500de milioane de euro. Proiectul costă însă mult mai puţin", spuneel, adăugând că proiectul în sine va suferi o serie de "modificărişi adaptări către lucrurile care sunt absolut necesare".
Pambuccian susţine că eRomânia trebuie conectat şi cu reformaadministrativă, care nu poate fi făcută cu "funcţionari carelucrează cu tone de hârtie".
În ceea ce priveşte Poşta Română şi Societatea Naţională deRadiocomunicaţii (SNR), instituţii aflate în subordinea MCSI caresunt într-o situaţie financiară dificilă, Pambuccian consideră căstatul ar trebui să le privatizeze. "Trebuie luate de pe capulstatului. Liberalizarea Poştei trebuia făcută de mai demult, dars-a amânat deoarece arăta în ultimul hal. Acum îmi pare rău că amgândit aşa", spune el.
Varujan Pambuccian a mai spus că noul ministru trebuie sătransforme Institutul de Cercetare în Informatică (ICI), aflat însubordinea Ministerului Comunicaţiilor, într-un institutinformaţional care să devină partea de cercetare a MCSI, alături dealta de explorare a sistemelor informatice. Pe de altă parte, LiviuDrăgan, este de părere că atât SNR, cât şi Poşta Română au nevoieîn primul rând de un soft de bază, care să ţină evidenţaprincipalelor activităţi ale companiilor.
Petru Farago (UDMR), membru în Comisia IT&C a CamereiDeputaţilor, susţine că ministrul comunicaţiilor trebuie săîmbunătăţească situaţia Poştei Române, care a pierdut mult teren înultimii ani în faţa firmelor de curierat rapid,
Relu Fenechiu (PNL), preşedinte al Comisiei pentru tehnologiainformaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor, susţine căpentru reformarea Poştei Române şi a SNR este nevoie de un altguvern şi un alt ministru.
În ceea ce priveşte principalele obiective pe care trebuie să leatingă noul şef de la Comunicaţii, Fenechiu spune că prioritarătrebuie să fie deblocarea dosarelor pentru finanţare europeanădepuse de autorităţile publice. "Ministerul Comunicaţiilor estefruntaş la blocarea dosarelor de finanţare europeană", spuneFenechiu. De asemenea, el susţine că există mai multe legi înParlament la care Valerian Vreme a fost coiniţiator şi careaşteaptă acordul Guvernului. Una dintre acestea se referă lautilizarea mijloacelor electronice la exercitarea votului, maiprecis verificarea electronică a accesului la vot, prin care,argumentează Fenechiu, se vor evita fraudele.
O altă prioritate pentru ministrul co­municaţiilor trebuie să fielegea de or­­ganizare a Autorităţii Naţionale pen­­tru Administrareşi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). "În statele europene sece­re ca şeful acestei autorităţi să fie apolitic, dar în Româniaeste numit politic având în vedere că este numit de preşedinte lapropunerea premierului", spune Fenechiu, care a adăugat că "îi vaface statuie" lui Vreme dacă reuşeşte să rezolve toate acesteprobleme.
Dan Georgescu, şeful Comisiei IT&C din PNL şi fost preşedinteal autorităţii de reglementare în comunicaţii, spune că principalulobiectiv al ministrului trebuie să fie "repunerea pe tapet astrategiei de creştere a accesului la internet de mare viteză" şi"să asigure o coerenţă a proiectelor IT".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO