Business Hi-Tech

Cateva sute de angajati de la Xerox Irlanda si-ar putea pierde posturile in favoarea est-europenilor

Cateva sute de angajati de la Xerox Irlanda si-ar putea pierde posturile in favoarea est-europenilor

Europa de Est - o zona fierbinte pe centrele de servicii

03.08.2007, 19:05 18

Cateva sute de est-europeni, posibil romani si bulgari, ar putea inlocui personalul Xerox din Dublin, dupa ce compania a incheiat un acord de outsourcing cu IBM (International Business Machines), care la randul ei ar putea externaliza servicii pe pietele mai ieftine din Europa Centrala si de Est, scrie presa internationala.
Angajatii centrelor de suport Xerox din Dublin ar fi fost avertizati sa se astepte la reduceri de personal, ca parte a intelegerii de outsourcing pe care Xerox a incheiat-o cu IBM si care prevede externalizarea a circa 900 de locuri de munca catre centre globale de servicii IBM in urmatoarele 18 luni.
Procesul de outsourcing face parte din planurile Xerox de a reduce si controla costurile companiei. Conform prevederilor initiale, angajatii Xerox ar fi devenit angajati ai IBM, fara ca acestia sa-si piarda locul de munca sau sa fie nevoiti sa se relocalizeze.
Insa, conform informatiilor din presa, cele 900 de locuri de munca sunt acum in pericol, deoarece IBM si-a exprimat intentia de a le externaliza in Europa Centrala si de Est, pentru a putea profita de costurile reduse de pe aceste piete. IBM intentioneaza sa efectueze disponibilizarile in cate doua transe de 450 de angajati.
IBM are in Romania mai multe centre de suport global, in care lucrau anul trecut peste 500 de angajati.
Marti, Xerox si IBM au emis un comunicat comun, in care declara ca "schimbarile se vor realiza prin reducere de personal, relocare si, daca este necesar, prin redundanta".
In plus, s-a descoperit faptul ca Xerox a continuat sa angajeze personal pe masura ce intelegerea de outsourcing cu Xerox ajungea aproape de finalizare. Analistii sunt de parere ca acest lucru va determina o redundanta a locurilor de munca. Mai multe persoane care lucreaza la centrul Xerox sunt angajati de doar doua saptamani.
Decizia companiilor a nemultumit profund angajatii, care s-au plans si de conditiile stricte legate de posturile de munca redundante, care ar putea sa nu fie disponibile pentru persoanele care refuza sa se mute in alta locatie. Insa majoritea angajatilor sunt de origine straina si sunt inca nelamuriti daca isi vor pierde locul de munca sau nu.
"Singurul lucru pe care ni l-au spus este ca vom fi mutati undeva. Poate fi in Europa sau chiar in afara continentului", a declarat Hanna Majaniemi, angajata finlandeza a centrului Xerox.
Nici unul dintre angajati insa nu parea pregatit sa se mute in Europa de Est. "Eu m-am angajat aici pentru a economisi bani si pentru a invata engleza. Cum voi face acest lucru in Bulgaria?", s-a plans unul dintre angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO