Business Hi-Tech

Casa de avocatură Clifford Chance: în 2021 s-ar putea înregistra mai multe procese colective şi reclamaţii legate de utilizarea datelor cu caracter personal

Casa de avocatură Clifford Chance: în 2021 s-ar putea...

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.02.2021, 11:03 58

În contextul crizei medicale, care a accelerat digitalizarea şi a adus schimbări în economia mondială, casa de avocatură Clifford Chance a analizat mai multe tendinţe de urmărit în 2021.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Clifford Chance în 2021 s-ar putea înregistra mai multe procese colective şi reclamaţii legate de utilizarea datelor cu caracter personal, fiind aşteptate şi revendicări ce decurg din utilizarea sau schimbul de date cu scopul de a gestiona criza generată de pandemia de COVID-19.

„Companiile trebuie să se concentreze asupra impactului asupra consumatorului şi să utilizeze instrumente bazate pe IA concepute pentru un anumit tip de consumator, pentru a evita cenzura. Utilizarea datelor de către instituţiile financiare şi companiile tehnologice, inclusiv algoritmii pentru luarea deciziilor, vor fi în continuare sub monitorizarea autorităţilor de reglementare, a persoanelor afectate şi a organizaţiilor care militează pentru protecţia confidenţialităţii”, conform reprezentanţilor Clifford Chance.

În plus, companiile care utilizează IA (inteligenţa artificială) şi datele vor fi supuse unei atenţii sporite pe legislaţia antitrust.

De asemenea, în 2020, segmentul plăţilor şi reglementarea acestui sector au revenit în prim plan. Astfel, casa de avocatură Clifford Chance susţine că prin implementarea unor mecanisme solide de protecţie, poate fi asigurată rambursarea fondurilor către clienţi în cazul insolvenţei firmelor de servicii de plată.

„Iar pentru autorităţile de reglementare, managementul prudenţial al riscurilor şi mecanismele de protecţie implementate de firmele de plăţi reprezintă o prioritate în 2021. Înfiinţarea noilor autorităţi de reglementare a «Big Tech» şi cadrele legislative dedicate, cum este Digital Markets Act propus de Uniunea Europeană, vor influenţa capacitatea jucătorilor cheie din piaţa de tehnologie de a se impune la implementarea de noi produse financiare.”

În ceea ce priveşte segmentul de Crypto şi CBDC (Central Bank Digital Currency), reprezentanţii casei de avocatură Clifford Chance spun că autorităţile de reglementare lucrează pentru a aduce cripto-activele sub incidenţa reglementărilor legislative, inclusiv în Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, se presupune că dezvoltarea segmentului de finanţare descentralizată (DeFi), care îşi propune să creeze prin tehnologia blockchain o alternativă globală peer-to-peer la finanţarea tradiţională, a atras investiţii crypto nereglementate în valoare de miliarde de dolari, potrivit Clifford Chance.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO