Business Hi-Tech

Carti electronice in Romania? Vom asista la o explozie in doi ani, cand va scadea pretul echipamentelor, cred editurile locale

02.02.2010, 00:00 146

Romanii vor incepe si ei sa citeasca in format electronic cartisi alte publicatii insa o explozie a acestui fenomen nu va avea locmai devreme de doi ani - pentru ca cerere va fi stimulata numaidaca pretul echipamentelor va scadea sub 200 de euro, credreprezentantii mai multor edituri locale.

"Probabil ca intr-o perioada de 1-2 ani preturile dispozitivelorva scadea semnificativ (spre 100-150 de euro) si cei mai importantieditori vor realiza si transpunerea cartilor in format electonic",a declarat pentru ZF Gabriel Scinteia, chief operating officer alEditurii ALL.

Curtea Veche: Piata are un potential urias

Maria Desmirea, PR Assistant la Curtea Veche, este de parereca e-readerele nu sunt inca promovate in Romania. "Principalulobstacol in Romania tine de faptul ca la noi e-readerele nu suntsuficient de mult promovate. Consider ca piata are un potentialurias si cred ca exista un target pentru acest gen de lectura. Inspecial tinerii sunt foarte receptivi la aceste dispozitive, avandin vedere faptul ca sunt obisnuiti sa citeasca foarte mult informat digital", spune aceasta. Curtea Veche discuta in prezent cuLibrariaDigitala.ro pentru publicarea unor titluri in formatelectronic.

Potrivit lui Scinteia, la nivel mondial e-readerul Kindle,distribuit de Amazon si cele de la Sony sunt liderii domeniuluiinsa tehnologia este departe de a se maturiza. "Moda cititoarelorin forma pe care o stim acum va trece chiar inainte de a sematuriza si se va ajunge la dispozitive mai complexe de genultablet PC-urilor care pe langa posibilitatea de a rula carti informat electonic vor fi capabile de a rula aplicatii multimedia(muzica, film), aplicatii office gen foi de calcul si editoare detext", a adaugat reprezentantul EdituriiALL.

Nemira: ne pregatim de lansarea primei platforme decarti digitale

Vlad Puescu, foreign rights assistant la editura Nemira, spuneca firma pe care o reprezinta e deja in discutii avansate pentru aoferi carti digitale. "Prima platforma de vanzare de carti digitaleeste deja aproape de a fi lansata, iar Editura Nemira este unuldintre principalii parteneri. Si alti retaileri de carte au anuntatdezvoltarea unor platforme concurente. Cu siguranta, intr-operioada scurta de timp in Romania vor exista foarte multiutilizatori de dispozitive digitale de lectura, iar piata de carteelectronica va avea o dezvoltare foarte rapida", a spus Puescu."Editura Nemira are deja in plina desfasurare proiectul dedicatcomercializarii titlurilor existente in format electronic. Incursul acestui an vor fi oferite publicului caeva zeci de titluriin format digital. Vor fi acoperite mai multe tipuri de formate(.epub, .pdf, mobipocket etc.), astfel incat cartile sa poata ficitite nu doar pe e-readere, ci si pe PC/MAC, smartphone sau iPad.Lansarea colectiei Nemira de carti in format digital esteprogramata pentru vara acestui an. Vor exista trei game de preturiin functie de cat de cautat este un titlu si timpul scurs de lapublicarea in format print", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO