Business Hi-Tech

Care au fost plângerile RCS&RDS la adresa arbitrului telecom din România, care au contribuit la declanşarea unei investigaţii a Comisiei Europene

Autor: Adrian Seceleanu

11.11.2017, 12:01 958

Investigaţia declanşată de Comisia europeană privind decizia Autorităţii de reglementare în comunicaţii din România de a îngheţa tarifele de interconectare la nivelul din 2014, vine şi în urma unor plângeri formulate la Bruxelles de către compania locală de cablu RCS&RDS, operator care a criticat încă de anul trecut planurile autorităţii de reglementare în legătură cu acest subiect.

RCS&RDS a ieşit la atac şi în urmă cu o lună, aducând ca argument în favoarea punctului său critic de vedere şi un studiu realizat de compania de consultanţă şi audit PwC, potrivit căruia raportate la puterea de cumpărare, tarifele de interconectare din România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. „În România costurile sunt percepute mai acut decât clienţii din alte ţări din cauza diferenţei dintre salariul mediu şi preţurile din ţara respectivă. România are cel mai mare tarife de interconectare în termeni relativi”, a declarat în cadrul conferinţei Bogdan Belciu, partener în cadrul PwC.

El a susţinut că analiza PwC asupra principalilor indicatori ai industriei locale de telecom din ultimii ani arată că o eventuală nouă reducere a tarifelor de interconectare de către ANCOM nu ar avea un impact negativ asupra investiţiilor realizate de către operatori sau a industriei în ansamblul său. „Observăm că reducerea tarifelor de interconectare din 2014 nu a diminuat apetitul pentru investiţii al operatorilor”, a spus Belciu.

Reprezentanţii RCS&RDS au fost şi mai duri cu ANCOM. „Aşteptarea noastră era ca ANCOM să recalculeze aceste tarife cât mai curând, având în vedere că acestea au fost calculate în 2012 şi aplicate din 2014. Aceste analize ar fi trebuit să fie supuse unui calcul riguros. Noi credem că tarifele ar trebui să scadă. (…) Am constatat cu surprindere că ANCOM a ales să nu meargă pe calea recalculării tarifelor stabilite în 2014, ci să amâne acest demers până la o dată nedefinită, alegere pe care noi o considerăm complet nepotrivită şi în detrimentul utilizatorilor de servicii de comunicaţii din România”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreşedinte al RCS&RDS. Decizia „afectează interesele industriei dar în primul rând pe cele ale unor milioane de consumatori” care ar putea avea acces la tarife mai mici, a insistat Popoviciu.

„Este o abordare complet eronată a ANCOM să nu îşi bazeze deciziile pe datele din piaţă, este foarte important acest demers”, a adăugat el. „ANCOM spune un lucru fără precedent, că nu este necesară o recalculare pentru că ei consideră că tarifele sunt sunt bune. Nu se poate ca o autoritate să afirme aşa ceva fără să aibă cifre în spate. Vrem să vedem o argumentaţie bazată pe cifre, pe calcule, care să ne spună de ce nu este necesară recalcularea tarifelor de terminare. Acest calcul ar fi trebuit făcut pentru a se vedea care este costul real al serviciilor de voce mai ales dacă alte ţări mai dezvoltate au decis să facă acest lucru”, a declarat şi Dragoş Spătaru, director al diviziei de telecomunicaţii fixe şi mobile din cadrul RCS&RDS.

Tarifele de interconectare au o importanţă crucială în determinarea preţurilor finale cu care operatorii vând serviciile de comunicaţii. În aprilie 2014 tarifele de interconectare din telefonie mobilă au scăzut de la 3,06 eurocenţi pe minut la 0,96 eurocenţi pe minut. Odată cu această reducere, costul operatorilor pentru a le oferi clienţilor, de exemplu, 200 de minute de apeluri în orice reţea a devenit de aproape opt ori mai mic decât în anul 2006: doar 1,9 euro, faţă de 14 euro, determinând o explozie a ofertelor cu minute de apeluri nelimitate indiferent de reţea.

Cât ar trebui să fie în prezent tarifele de terminare? Cel puţin cu 50% mai mici, a susţinut Valentin Popoviciu, care a adăugat că inclusiv rapoarte şi analize care se află în posesia ANCOM indică acelaşi lucru.

Decizia de a menţine tarifele de interconectare a ANCOM s-a bazat pe date “depăşite” a anunţat vineri Comisia europeană, adaugând că “tarifele de interconectare din România rămân ridicate în raport cu cele din celelalte ţări ale Uniunii Europene”.

“Comisia consideră că propunerea ANCOM de a menţine tarifele de interconectare la nivelul curent nu respectă cadrul de reglementare european. Autoritatea de reglementare din România nu a oferit o justificare adecvată care să susţină faptul că aceste tarife sunt adecvate prin comparaţie cu cele înregistrate în alte ţări membre ale UE”, conform anunţului oficial al Comisiei.

Decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comu­nicaţii (ANCOM) de a nu modifica tarifele de inter­conectare pentru telefonia fixă şi mobilă nu are în spate o argumentaţie şi reprezintă o abordare „complet eronată” a instituţiei, care afectează interesele consu­matorilor care ar putea avea acces la tarife şi mai mici pentru serviciile de comunicaţii, au declarat reprezentanţii companiei de cablu RCS&RDS, care au atacat dur într-o conferinţă de presă arbitrul telecom.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO