Business Hi-Tech

Capcane online. Cum vă protejaţi datele de identificare ale cardurilor

Capcane online. Cum vă protejaţi datele de identificare ale cardurilor

Foto: Shutterstock

Autor: inCont.ro

06.12.2011, 10:45 2855

Deşi pare incredibil, internetul este plin de site-uri care scot la vânzare seriile a sute de carduri. Sunt tocmai acele informaţii solicitate în momentul în care faceţi cumpărături online. Se vând liste întregi cu date personale iar cel care le-a cumparat le poate folosi ca să facă cumpărături pe internet. Efectul? Rămâneţi fără niciun leu în cont.

Astfel au păţit câţiva bucureşteni. S-au trezit că au cumpărat aparatură electronică de mai multe mii de lei, fără să ştie. Poliţiştii au intrat pe fir şi i-au găsit pe cei care au comis frauda. Aşa au aflat că victimele apăreau pe o listă cu date bancare pe care suspecţii le cumparaseră cu 3 dolari de pe internet. Cele mai scumpe "conturi" ajung să coste 25 de dolari.

Aşadar, dacă aţi cumpărat de pe o pagină de internet din România sau străinătate şi un hacker le-a furat baza de date, puteţi avea surpriza să constataţi că acum de sărbători contul s-a golit peste noapte.

Băncile şi-au îmbunătăţit metodele de securitate. Alte instituţii de credit îşi sună clienţii când înregistrează un trafic prea mare în cont. Sau ăi avertizează prin sms că a fost folosit cardul şi s-a efectuat o plată mai mare de 200 de lei. Pe lânga paza băncilor, şi clienţii trebuie să fie atenţi.

"Prin anumite programe se pot obţine datele persoanele", avertizează şi comisar-şef Christian Ciocan, purtător de cuvânt al IGPR.

Citeşte mai multe despre protejarea datelor de identificare ale cardurilor pe www.incont.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO