Business Hi-Tech

Când e cel mai “rău” pentru o reţea de telefonie mobilă? Când fulgeră, când ninge?

Când e cel mai “rău” pentru o reţea de telefonie...

Autor: Adrian Seceleanu

05.01.2016, 10:00 1497

Înconjuraţi de câteva zeci de e­crane de com­putere şi a­vând în faţă, pe un pe­rete, şase televizoare de dimen­siuni mai mari pe care curg diferite informaţii, doi mem­bri ai echipei tehnice ai Orange mo­nitorizează ce se întâmplă secundă de se­cundă în cea mai mare reţea de co­municaţii mobile din România, o infras­truc­tură compusă nu doar din mii de an­tene de telefonie mobilă, ci şi dintr-o o vastă reţea de fibră optică şi alte mii de echi­pamente dispuse la nivelul întregii ţări.

”Când este cel mai rău, din punct de vedere al condiţiilor meteorologice, pentru o reţea de telefonie mobilă?”. Teodor Bogatu, national supervision center manager în cadrul Orange, unul dintre membrii echipei de supervizare a reţelei oferă detalii: 
 
“Cel mai rău este când vedem pe harta de la INMH roşu-violet. Cu fulgerele nu este nicio problemă”, primim răspunsul.
 
Iar apoi vin şi alte detalii. Sperăm că am notat corect: “Probleme apar în momentul în care plouă abundent, atunci fading-ul între două echipamente este mare. Probleme apar şi în momentul în care ninge foarte rău: prima zapadă este acea zăpadă moale şi lipicioasă care se prinde pe antene. Antenele nu pornesc încălzirea instant, pentru că altfel aceasta ar porni de fiecare dată când plouă, astfel că durează o jumătate de oră, trei sferturi de oră. Încălzirea porneşte singură, pentru că antenele au un senzor de umiditate şi unul de temperatură. Informaţiile de la cei doi senzori sunt coroborate şi atunci când indicatorii sunt într-o anumită plajă se dă drumul la încălzire. Nu este ceva instantaneu pentru că altfel încălzirea ar porni la fiecare temperatura mai mică.”
 
Problemele apar la prima zăpadă
 
“Problemele cu depunerea zăpezii nu se întâmplă în mod normal decât în prima parte a iernii şi dacă mai există o «zăpadă a mieilor» foarte abundentă la ieşirea din iarnă. Atunci când ninge şi e frig afară zăpada nu se agaţă pe antene. Antenele sunt dotate dotate cu o pavăză care se numeste radon, de la numele substanţei cu care este vopsită. În aceste condiţii zăpăda nu se lipeşte zăpada decât în condiţiile acestea foarte restrictive”.

În aceste situaţii, şi în special când ninge dinspre nord-est, la începutul iernii, există unele antene care se umplu de zăpadă şi atunci oamenii încep să rămână fără semnal la telefon. Soluţia? Una clasică: “Atunci se duc colegii noştri şi ori dau cu pumnul în antenă din spate «poc, poc, poc>>, ori cu o coadă lungă de mătură. Toată lumea are aceeaşi problemă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO