Business Hi-Tech

Campanie SAP in vremuri tulburi

13.06.2003, 00:00 22

Industria solutiilor software pentru gestiunea intreprinderilor arata de cateva saptamani ca o tabla de sah.
Ultima mutare apartine liderului industriei, firma germana SAP care a anuntat ca va incepe o agresiva campanie de publicitate, la nivel global. SAP incearca astfel sa atraga o parte din clientii companiilor rivale Peoplesoft si J.D. Edwards. Campania SAP se va derula in principal in presa scrisa, fiind vizate mai ales cotidianele. Prima reclama urma sa apara ieri in Wall Street Journal.
Anuntul SAP apare la cateva zile dupa ce jucatorul de pe pozitia a doua in aceasta piata, corporatia Oracle si-a aratat intentia de a cumpara pentru 5,1 miliarde de dolari compania Peoplesoft.
La randul ei, Oracle reactionase la anuntul facut de Peoplesoft in urma cu aproximativ doua saptamani potrivit caruia urma sa achizitioneze J.D. Edwards pentru 1,7 miliarde de dolari.
"Stirile vehiculate in industria solutiilor de management in ultima saptamana au creat confuzie in randul clientilor care au inceput deja sa se intrebe ce se va intampla cu ei. SAP vrea ca firmele sa stie cu ce alternative vine", a afirmat Laurie Doyle Kelly, purtatoare de cuvant la SAP.
Analistii spun ca daca Oracle va avea succes in initiativa de achizitie, clientii Peoplesoft vor fi nevoiti sa se orienteze catre alte aplicatii de business. Larry Ellison, seful de la Oracle, a afirmat chiar ca, daca va prelua Peoplesoft va desfiinta softul creat de aceasta.
Apele industriei de solutii de gestiune au mai fost recent tulburate si de anunturile privind situatia financiara instabila a producatorului Siebel Systems dar si de vanzarea companiei Baan catre un grup de investitori.
Prin aceasta declaratie, SAP sustine sus si tare ca este un furnizor sigur si de incredere, spune un analist de la firma de cercetare Gartner. Din turbulentele de pe piata solutiilor de gestiune nu va avea insa de castigat numai SAP ci si Oracle, apreciaza acelasi analist.
SAP s-a laudat ca a reusit, printr-o campanie similara, sa fure de la Baan aproximativ 40 de clienti in 2000 cand fondul de investitii Invensys a anuntat ca intentioneaza sa cumpere compania.
Compania germana dezvolta in prezent add-on-uri (seturi de facilitati suplimentare) pentru solutia NetWeaver, destinata industriei de productie a echipamentelor high-tech si celei chimice.
Citat: "Stirile vehiculate in industria solutiilor de management in ultima saptamana au creat confuzie in randul clientilor care au inceput deja sa se intrebe ce se va intampla cu ei. SAP vrea ca firmele sa stie cu ce alternative vine" - Laurie Doyle Kelly, SAP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO