Business Hi-Tech

Business Magazin. Cum poţi să treci de la şomer la IT-ist în 200 de zile? Ce spune Iulia Anton de la IT Wantsome: Celor care vin la noi nu le cerem să aibă universitate, însă trebuie să ştie limba engleză

Autor: Alex Ciutacu

22.11.2020, 15:36 526

Peste 100.000 de români lucrează în industria de IT, în timp ce un număr tot mai mare de companii din HoReCa, turism, şi nu numai, se închid sau renunţă la o parte din angajaţi din cauza crizei sanitare. În situaţia actuală, industria de IT ar putea fi şansa românilor care rămân fără loc de muncă în această pandemie şi îşi doresc să o ia de la capăt, într-un sector care îi aşteaptă cu braţele deschise şi cu salarii mai mari.

Dacă nu ai mai avut de-a face cu IT-ul, cursul introductiv pentru programare sau pentru cunoştinţe IT de bază durează o lună. Apoi, poţi urma un curs de bază de patru luni în care aşezăm fundamentul, fie în testare manuală, programare, UX design, business analysis sau network şi infrastructură, după care vei merge într-o structură avansată timp de două luni pentru aprofundare. Practic, în 7 luni poţi începe să îţi găseşti o companie de IT în care să lucrezi.

Acesta poate fi parcursul unui român care a rămas fără loc de muncă în această criză sau care îşi caută o nouă profesie, spune Iuliana Anton, fondatoare a şcolii independente de IT Wantsome, care are un sediu în Iaşi şi unul în Bucureşti.

„Parcursul depinde de la persoană la persoană, nu aş generaliza neapărat ca şi timp. Am avut o persoană care lucra în poziţia de chelner, terminase Facultatea de Chimie şi a venit la Wantsome pentru a învăţa să facă un site pentru barul în care era chelner. A făcut un curs de front-end developer la noi şi s-a angajat imediat după”, povesteşte ea.

 De asemenea, în funcţie de bagajul de cunoştinţe pe care îl are persoana care urmează cursurile, angajarea se poate produce încă din timpul cursului.

„Cel mai rapid angajată persoană era la cinci săptămâni de curs, dar a început să studieze puţin mai devreme de Wantsome. A venit cu nişte noţiuni la noi, s-a perfecţionat şi a fost luată într-o companie mare din Iaşi cu peste 1.000 de salariaţi pentru că s-a văzut potenţialul. Şi a intrat în internship şi a beneficiat şi de oferta de învăţare a companiei. Această fată s-a dezvoltat foarte bine şi după 3 ani de zile este test manager. A avut o evoluţie extraordinară şi anterior era tehnician dentar”, îşi aminteşte Iuliana Anton.

Experţii din piaţă estimează că România are un deficit anual de circa 25.000 de specialişti IT, ceea ce înseamnă că jucătorii din piaţă îi aşteaptă pe români să facă pasul spre acest sector.

Iuliana Anton, fondator, Wantsome: „În piaţă se caută testeri, programatori, UX designeri, business analysts şi project manageri. Rolurile în IT sunt foarte diverse şi foarte complexe, nevoia de resursă calificată şi abilitată este destul de prezentă.”


„Cel mai căutate poziţii sunt pe nivel de mid-senior, însă companiile ştiu că e nevoie să introducă şi poziţii de junior pentru că dacă nu suntem atenţi şi nu angajăm în fiecare an şi juniori vom avea probleme destul de mari peste 2-3 ani. Şi-atunci un echilibru înseamnă şi junior şi mid-senior. În piaţă se caută testeri, programatori, UX designeri, business analysts şi project manageri. Rolurile în IT sunt foarte diverse şi foarte complexe, nevoia de resursă calificată şi abilitată este destul de prezentă”, spune ea.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO