Business Hi-Tech

Bush continua programele de spionaj high-tech

24.02.2004, 00:00 16

In ciuda numeroaselor proteste privind incalcarea drepturilor omului, administratia Bush merge mai departe cu programele de spionaj high-tech.
O parte din proiecte au fost blocte de protestele publicului, Congresul fiind obligat chiar sa ceara desfiintarea unei divizii a Pentagonului care se ocupa cu spionajul IT. Cu toate acestea, majoritatea proiectelor de acest gen continua sa fie finantate de guvern, spun specialistii din domeniu.
Divizia Pentagonului atat de des criticata propusese crearea unei baze de date cu toate informatiile disponibile despre toti oamenii din Statele Unite. Proiectul a fost vazut de unii ca o solutie revolutionara, insa militantii pentru drepturile omului au sustinut ca acest lucru ar insemna finalul democratiei.
Dupa desfiintarea grupului insa, o parte din grupurile care lucrau la echipamente de supraveghere electronica au fost transferate de la Pentagon la alte agentii federale americane. De asemenea, Congresul nu s-a atins de oficiul pentru Cercetare Avansata si Dezvoltare (ARDA), care a angajat la loc specialistii din fosta divizie desfiintata.
"Se pare ca intreaga actiune a Congresului a fost de forma, mai degraba pentru a ascunde aceste proiecte de ochii publicului", a declarat un militant pentru drepturile omului, care a infiintat Federatia Oamenilor de Stiinta din SUA, organizatie care si-a propus sa urmareasca toate tentativele de abuz din partea oficialilor. "Degeaba spun ca divizia Pentagonului a fost desfiintata daca toate aceste practici si oamenii care participau la proiecte lucreaza in continuare pentru guvern", a explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO