Business Hi-Tech

Bruno Kovacic, CTO, Superbet: Eu nu consider că sunt multe acceleratoare pentru startup-uri tech în Croaţia, asta pentru că majoritatea sunt o metodă de recrutare a marilor companii

ZF Digital Summit `21

Bruno Kovacic, CTO, Superbet: Eu nu consider că sunt...

Autor: Alex Ciutacu

11.11.2021, 14:18 168

Ecosistemul pentru startup-uri tech din Croaţia prezintă mai multe acceleratoare de business organizate de mari corporaţii din industrie, însă majoritatea dintre ele sunt gândite doar ca o metodă de recrutare pentru aceste companii, a explicat Bruno Kovacic, CTO al Superbet, în cadrul ZF Digital Summit 21.

„Nu văd aşa multe în Croaţia, poate percep diferite pentru că văd asta utilizat ca un instrument de recrutare pentru companiile mari. Ei organizează acceleratoare, dar de cele mai multe ori ajung să asimileze acele echipe şi văd asta mai mult ca fiind o căutare după talente decât aceelerator propriu-zis. Sunt câteva companii mari cu acceleratoare foarte bune, dar toţi ceilalţi cred că organizează metode de recrutare”.

Bruno Kovacic este la bază un antreprenor din Croaţia care a construit studioul de dezvoltare software Axilis, o companie care s-a remarcat în topurile regionale de creştere. În 2019, Superbet a cumpărat compania Axilis, iar Kovacic este în prezent chief technology officer al grupului.

„Am lansat Axilis în 2011 şi toată scena tech din Croaţia era foarte tânără. (...) În Croaţia totul a început să accelereze când am avut câteva succese dintre startup-uri, precum Nanobit, şi dacă eşti o companie care a crescut şi ai dezvoltat talente în companie aceste talente ulterior pot pleca în alte proiecte sau să lanseze propriile companii”.

El priveşte pieţele din România şi Croaţia drept similare în ceea ce priveşte ecosistemul de startup-uri tech, însă consideră că România este cu câţiva ani în faţă.

„Văd că România are un spectru mai larg de roluri de tehnologie disponibile, piaţa este mai matură şi când vrei să construieşti ceva ai acces la o varietate mai mare de oameni. Spre exemplu, când vrei să angajezi un product manager România este în faţa Croaţiei şi în faţa altor ţări din regiune, pentru că a avut mai multe copanii de succes şi oameni experimentaţi de acolo. Clar nu e ca în SUA, dar e mult mai bine decât am văzut în alte ţări din regiune”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO