Business Hi-Tech

Brad Smith, preşedintele gigantului american Microsoft evocă, într-o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, posibilitatea unei investiţii semnificative în România într-un centru de date pentru cloud. Întrevederea, într-un moment în care România vrea să anuleze facilităţile pentru IT-işti iar proiectele de transformare digitală trenează

Brad Smith, preşedintele Microsoft (dreapta) i-a transmis preşedintelui României Klaus Iohannis că gigantul american ar putea face o investiţie semnificativă în România. Iohannis a „încurajat o prezenţă cât mai activă a Microsoft în România”. Foto: Administratia Prezidentiala

Brad Smith, preşedintele Microsoft (dreapta) i-a transmis preşedintelui României Klaus Iohannis că gigantul american ar putea face o investiţie semnificativă în România. Iohannis a „încurajat o prezenţă cât mai activă a Microsoft în România”. Foto: Administratia Prezidentiala

Autor: Adrian Seceleanu

01.11.2021, 23:54 219

Gigantul american Microsoft, una dintre cele mai mari companii de IT ale lumii, are în plan să realizeze în România o investiţie semnificativă într-un centru de date din care să furnizeze servicii de cloud, rezultă dintr-un comunicat de presă transmis de Administraţia prezidenţială după o întrevedere între preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Microsoft Brad Smith, care a avut loc în Glasgow, în contextual participării Summitul liderilor mondiali din cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice.

Informaţiile privind intenţiile Microsoft nu vin direct de la companie, care până acum nu a făcut niciun comentariu în această direcţie, ci de la Administraţia Prezidenţială, care relatează, în comunicatul de presă despre ce au discutat Smith cu Iohannis.

“În cadrul discuţiilor au fost evidenţiate proiectele importante pe care compania doreşte să le dezvolte în România, în domeniul infrastructurilor de cloud şi al dezvoltării de competenţe digitale”, conform comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

Comunicatul nu oferă alte detalii despre planurile Microsoft sau despre vreo intenţie a României de a încuraja sau de a susţine concret investiţia semnificativă pe care compania americană ar putea-o realiza, înafara câtorva clişee despre modul în care administraţia din România abordează tematica digitalizării.

Mai exact, Administraţia Prezidenţială a transmis că în discuţia cu Brad Smith cu privire la posibilitatea realizării de către Microsoft a unei investiţii semnificative în infrastructură pentru cloud “preşedintele României a apreciat că dezvoltarea de competenţe digitale este vitală, iar intensificarea utilizării serviciilor de cloud ar trebui să aibă o contribuţie semnificativă din perspectiva valorificării oportunităţilor unui viitor economic digital”.

Discuţiile dintre Microsoft şi preşedintele Iohannis au loc într-un moment în care industria de IT din România s-a trezit că administraţia are în plan să anuleze facilităţile fiscale pentru IT-işti obligând astfel companiile să-şi revizuiască planurile pentru perioada următoare. Incertitudinea este accentuată şi de criza politică şi demiterea Guvernului Cîţu.

De asemenea, întrevederea are loc la puţin timp şi după ce Guvernul a anunţat că România nu are infrastructura necesară pentru a trece la şcoala online folosind inclusiv soluţii furnizate de compania Microsoft (afirmaţii contrazise însă atât de companiile de IT cât şi de cele de telecomunicaţii).

Probabilitatea ca Microsoft să realizeze în România o investiţie semnificativă într-un centru de date este vehiculată de câteva luni pe piaţa din România. Până în prezent subsidiara locală a companiei nu a făcut niciun comentariu oficial în legătură cu acest subiect.

Preşedintele Microsoft Brad Smith a fost în România în 2019. Atunci, într-un interviu exclusiv cu ZF, el spunea că România are oportunitatea de a-şi dezvolta economia folosindu-se de noile tehnologii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO