Business Hi-Tech

Bogdan Toporan, BISS: 80% din piaţa de soluţii de securitate IT este generată de clienţii din Bucureşti. Piaţa se va muta spre achiziţia de abonamente la servicii de „protecţie” IT pentru că nu sunt suficienţi specialişti în securitate

Bogdan Toporan, director general BISS:
„Companiile 100% româneşti investesc mai puţin în securitate IT, investesc mai puţin şi în specialişti, nu îi plătesc aşa cum îi plătesc băncile de exemplu. În general cei care vin de afară au nişte politici, nişte reguli, au totuşi o cultură de securitate“.

Bogdan Toporan, director general BISS: „Companiile 100% româneşti investesc mai puţin în securitate IT, investesc mai puţin şi în specialişti, nu îi plătesc aşa cum îi plătesc băncile de exemplu. În general cei care vin de afară au nişte politici, nişte reguli, au totuşi o cultură de securitate“.

Autor: Adrian Seceleanu

31.03.2017, 00:08 612

Companiile vin şi cer soluţii de securitate doar dacă sunt victime ale unui atac sau dacă sunt obligate prin lege, mai rar pentru a preveni unul. Piaţa se va muta spre achiziţia de abonamente la servicii de „protecţie” IT pentru că nu sunt suficienţi specialişti în securitate.

Piaţa locală de soluţii şi de servicii de securitate IT creşte pe măsură ce numărul de atacuri ciber­netice a avansat, dar cererea vine încă în principal de la companiile multinaţionale şi mai puţin de la firmele locale, iar grosul contractelor este semnat cu clienţi din Bucureşti.

„Bucureştiul are cea mai mare pondere pe piaţă - de aproximativ 80%, dar există cerere şi în alte oraşe mari, precum Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, Sibiu. Clienţii sunt în general din zone care au o conştientizare de securitate mai avansată, adică zona financiară, băncile, companiile de utilităţi care au portaluri expuse către internet, care au mulţi clienţi şi care trebuie să aibă un pic grijă de zona asta”, a declarat pentru ZF Bogdan Toporan, director general şi proprietar al companiei Best Internet Security (BISS), un integrator de soluţii şi servicii de securitate IT, fondat în anul 2001. „Companiile 100% româneşti investesc mai puţin în securitate IT, investesc mai puţin şi în specialişti, nu îi plătesc aşa cum îi plătesc băncile de exemplu. În general cei care vin de afară au nişte politici, nişte reguli, au totuşi o cultură de securitate. Uşor - uşor se construieşte această cultură şi la noi.”

Investiţiile mai mici în soluţiile de securitate nu sunt însă determinate doar de gradul mai redus de conştien­tizare al riscurilor, ci şi de ca­drul de reglementare mai relaxat în raport cu cel de pe alte pieţe occidentale, adaugă To­po­ran. „În general, din câte am văzut, chiar şi băn­cile încearcă să cumpere cât mai puţin. Dacă ne uităm la ceea ce fac băncile din Aus­tria sau Germania, obser­văm că în România ele iau de trei ori mai puţine mă­suri pe seg­men­tul de securitate. Acest lucru se întâmplă şi pentru că multe lu­cruri sunt realizate de la centru, de exemplu «ieşirea» în internet se face prin reţeaua băncii-ma­mă, pe plan local se face doar ce este obli­ga­toriu. Există însă şi o legislaţie diferită, şi dacă aici nu li se cere mai mult, nu fac mai mult. În Vest este o cultură de securitate de o altă natură, problemele de acest tip au ajuns să fie discutate în boardurile com­paniilor.”

În aceste condiţii şi bugetele pentru securitatea IT nu sunt foarte mari pe piaţa locală. „Dacă o companie ar investi brusc 1-2 mil. euro în soluţii de securitate IT probabil că ar deveni o vedetă pe piaţa din România”, punctează Toporan.

BISS a încheiat anul trecut cu un business de aproximativ 1,2 milioane de euro, egal cu cel din anul precedent. BISS are în ofertă soluţii de la 30 de furnizori, dintre care cele aparţinând IBM şi Fortinet se numără printre cele mai importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO