Business Hi-Tech

Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: România stă mai bine la capitolul preţuri şi servicii pe piaţa telecom comparativ cu alte ţări UE

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Ştefan Stan

28.10.2014, 09:55 176

În România preţurile sunt mai mici, iar serviciile de pe piaţa telecom au o calitate superioară, lucru generat în principal de existenţa a patru operatori, mai mult decât în alte state din Europa Occidentală, consideră Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţiei, invitat la ZF Digital '14.

“Lucrurile în România stau destul de bine. Dacă ne uităm avem patru operatori, sunt ţări europene care au doar 3 operatori. Preţurile sunt la un nivel mai redus decât în UE, serviciile sunt la un nivel mai sus decât unele din UE, sunt o serie de lucuri la care stăm mai bine decât unele state member ale Uniunii”.

Cele mai importante declaraţii făcute de Bogdan Chiriţoiu:

Lucrurile în România stau destul de bine. Dacă ne uităm avem patru operatori, sunt ţări europene care au doar 3 operatori. Preţurile sunt la un nivel mai redus decât în UE, serviciile sunt la un nivel mai sus decât unele din UE, sunt o serie de lucuri la care stăm mai bine decât unele state member ale uniunii.

Avem un al patrulea actor care ameninţă cu intrarea şi a crescut în ultima perioadă. Exista un interes pentru apariţia unor alţi operatori.

Datoria noastră este să fim deschişi la discuţii. Ne place situaţia actuală, ne-am străduit să facem loc să fie patru actori pe piaţă. Suntem de părere că mai muţi operatori sunt mai buni. Noi gândim în concurenţă: preţul mai mic este mai bun, cu cât ai mai mulţi operatori este mai bine. E adevărat că ai nevoie de o marjă de profit mai mare pentru a putea să inovezi, din acest punct de vedere poate sunt old fashion. Noi gândim pe termen scurt, cu cât ai mai mulţi actori pe piaţă preţurile vor fi mai mici şi noi credem că va fi mai bine.

Nu am vrea să vedem ieşiri. Vrem mai degrabă diversificarea operatorilor, faptul că toţi vor să intre în televiziune, în Internet. Orice are o logică de eficienţă economică, unde reduci costurile per ansamblu, suntem deschişi. Am fost deschişi şi la iniţiativa Orange şi Vodafone de partajare a reţelelor. Ne uităm cu o minte deschisă.

Nu avem nicio solicitare oficială pe subiectul deschideri reţelelor de infrastructură pentru Orange sau Vodafone de către deţinătorii acestora.

Noi ne uităm la indicatorii pieţei. În fiecare an facem un raport de monitorizare a celor mai importante sectoare din economie. Anul acesta ne interesează să vedem că se reduc tarifele terminale. Vrem să vedem care este efectul schimbării.

Noi ne-am uitat la modul agresiv în care a lucrat RCS&RDS cu companii mai mici, dar nu putem face nimic. Nu contează numai dimensiunea celui care cumpără, cât şi dimensiunea celor care vând. Impactul economic nu îl dă compania care vinde, ci compania care cumpără. Acest lucru ar trebui schimbat în condiţiile în care trebuie să ne uităm la efectul cumulat al tranzacţiilor. Cât timp o companie poate oferi servicii mai bune pentru preţuri mai mici, este bine. Chiar dacă este un actor mare, cât timp nu abuzează de poziţie pentru a creşte preţurile, ci oferă servicii mai bune şi mai ieftine, este un lucru pe care îl consider pozitiv. Suntem atenţi la ce se întâmplă pe piaţă.

Majoritatea plângerilor ne vin din telecom: televiziunile care se plâng de cablişti sau invers. 

Proiectul Net City este de multă vreme în atenţia CC. Vom ţine legătura cu ANCOM pe aceste pieţe, este esenţială colaborarea.

Este normal să ne uităm la problemele din industrie, la ce poate să meargă prost. Dar penetrarea cablului, a telefoniei mobile, calitatea serviciilor şi preţului sunt domenii la care stăm bine. Dacă începem să devenim obsedaţi de probleme, atunci m-aş uita în special la modul în care o piaţă influenţează altă piaţă, la integrarea între cablu, telefonie etc. Acest lucru este provocator acum, să nu avem o industrie care să afecteze alte pieţe.  Este un pericol ca cineva să aibă o poziţie foarte puternică pe o piaţă şi aceasta să influenţeze modul în care funcţionează alte pieţe.

Până anul acesta difuzarea meciurilor de fotbal a fost sub controlul nostru. Nu pot să spun că sunt foarte mândru de performanţa pe care am avut-o în ultimii ani în ceea ce priveşte difuzarea meciurilor de fotbal. Se încearcă acum un nou mecanism, pe care îl investigăm. Până acum s-a mers pe o formulă care a fost agreată de noi prin angajamente de a împărţi pe loturi. Majoritatea au ajuns la un operator de televiziune-cablu. Alte loturi au fost difuzate de alte televiziuni. Liga acum a venit cu un alt model: încercăm să dăm toate meciurile către toată lumea. Unii operatori de cablu le-au achiziţionat, alţii nu. Dacă ne uităm la impact, e tot la fel: doar jumătate de ţară poate să vadă. Schimbarea regulilor este în atenţia noastră, dar nu ştim unde va duce.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO