Business Hi-Tech

BlaBlaCar, liderul pieţei europene de ridesharing şi unul dintre cele puternice start-up-uri din IT, intră pe piaţa din România

 BlaBlaCar, liderul pieţei europene de ridesharing şi...

Autor: Luiza Chiroiu

15.04.2015, 12:58 1605

BlaBlaCar funcţionează ca o piaţă online, conectând şoferi şi pasageri care au nevoie să călătorească pe distanţe lungi, pentru a împărţi costurile unei curse, compania fiind înfiinţată în 2004.

Grupul german Carpooling.com reprezintă principalul rival al companiei franceze, iar în urma cumpărării acestuia, BlaBlaCar va deveni liderul pieţei europene de ridesharing, cu o cotă de peste 90% pe pieţele mari din Europa, precum Germania, Spania şi Italia.

Prin preluarea start-up-ului ungar AutoHop, BlaBlaCar îşi extinde operaţiunile în România, Ungaria, Serbia şi Croaţia.

Nicolas Brusson, unul dintre fondatorii BlaBlaCar, a afirmat că preluarea Carpooling şi AutoHop reprezintă "ultimul pas în consolidarea în Europa", compania putând să se orienteze spre pieţe emergente din Asia şi America de Sud.

Deşi compania franceză nu a făcut publice sumele plătite pentru preluarea competitorilor săi, mai multe surse au declarat că Carpooling a fost evaluată la câteva zeci de milioane de dolari.

În urma încheierii tranzacţiilor, BlaBlaCar îşi va asigura prezenţa în 18 ţări şi va avea o bază de 20 de milioane de utilizatori la nivel mondial, devenind una dintre cele mai importante platforme de ridesharing la nivel global. În ultimele luni, BlaBlaCar a început să funcţioneze în Rusia, Turcia şi India.

BlaBlaCar este unul dintre cele puternice start-up-uri din domeniul tehnologiei, atrăgând 100 de milioane de dolari în luna iulie 2014 de la investitori ca Index Ventures. Valoarea companiei este estimată la 1 miliard de dolari.

Totodată, BlaBlaCar a obţinut şi aprobarea autorităţilor de reglementare din întreaga lume, modelul său de afacere fiind diferit de cel al controversatei aplicaţii Uber. Şoferii BlaBlaCar nu obţin profit în urma serviciilor oferite, pasagerii plătind doar preţul combustibilului consumat în timpul călătoriei şi eventuale alte costuri presupuse de respectiva cursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO