Business Hi-Tech

Baltac: Sectorul hardware se indreapta spre saturare, dar partea de software si servicii IT va creste sustinut

Baltac: Sectorul hardware se indreapta spre saturare, dar partea de software si servicii IT va creste sustinut

Vasile Baltac, Presedinte & CEO al grupului SoftNet: Ne putem astepta ca sectorul de echipamente sa creasca in medie cu 10% intre 2006 si 2009, software-ul va marca un substantial 31,5%, iar serviciile IT 21,5%. Cele mai mari cresteri sunt asteptate in servicii, finante, banci, comert si comunicatii.

02.04.2007, 18:09 39

Grupul de companii IT Softnet, detinut de omul de afaceri Vasile Baltac, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,81 milioane de euro, in crestere cu 50% fata de 2005.
"Marja de profit net a fost de 12,2% in anul 2006, in crestere fata de 8,1% in anul 2005. Ne asteptam in 2007 la o cifra de afaceri de 15 milioane de lei sau 4,2 mil. euro, adica in continuare un ritm de crestere de 50% fata de 2006", a declarat pentru ZF Vasile Baltac.
Cifrele nu includ veniturile realizate in 2006 si 2005 de compania SoftNet Development & Consulting, vanduta anul trecut catre Omnilogic, cel mai mare jucator de pe piata locala de distributie de produse IT&C.
Grupul SoftNet este in prezent compus din companiile SoftNet Services SRL (consultanta, management, proiecte IT), SoftNet Business Services (servicii de infrastructura si securitate IT, aplicatii dedicate pentru IMM), eServGlobal Telecom Romania (dezvoltare software pentru telecomunicatii, centru de suport, societate mixta cu eServGlobal Australia/Franta), SoftNet Financial Systems, (platforme soft pentru transmiterea datelor de la Bursa de Valori Bucuresti) si SoftNet ITC (dezvoltare software).
Grupul SoftNet are in prezent circa 100 de angajati, dintre care 60 in eServGlobal Telecom, firma care a realizat si 67% din cifra de afaceri pe anul trecut a grupului.
Pe langa planurile legate de posibila achizitie a unor firme de soft de pe piata locala, Vasile Baltac spune ca grupul urmareste si o redefinire a pozitiei de pe piata locala.
"Pregatim lansarea unor produse software si aplicatii IT destinate intreprinderilor mici si mijlocii, o zona cu mare potential si inca insuficient atacata de liderii de piata. Solutiile oferite vor fi specifice destinate managementului firmelor si securitatii retelelor lor informatice. Vom dezvolta profilul de data vendor cu noi servicii pe piata financiara, si ea dovedind un mare potential de crestere. La export ne propunem cresterea sustinuta, pozitia de tara de nearshoring fiind recunoscuta de partenerii nostri internationali", afirma seful grupului Softnet.
El afirma ca piata locala IT&C isi va continua cresterea, insa preconizeaza evolutii diferite ale diferitelor segmente ale industriei.
"Daca sectorul hardware este spre saturare, crescand in continuare - dar mai lent, sectoarele de software si servicii IT vor continua cu ritmuri ridicate de crestere. Astfel, daca ne putem astepta ca sectorul de echipamente sa creasca in medie cu 10% intre 2006 si 2009, software-ul va marca un substantial 31,5%, iar serviciile IT 21,5%. Cele mai mari cresteri sunt asteptate in servicii, finante, banci, comert si comunicatii", afirma Baltac.
Seful grupului Softnet afirma, pe de alta parte, ca desi industria locala IT avanseaza, ritmul de crestere reprezinta o problema.
"Statisticile care ne plaseaza bine ca ritm de crestere a IT, nu trebuie sa ne faca sa ignoram faptul ca IT-ul creste in ultimii 10 ani la fel sau mai putin decat produsul intern brut. Daca in cele mai multe tari PIB-ul are IT-ul ca motor, la noi se intampla invers. Printre cauze lipsa de stimulente specifice pentru introducerea TI in economie, insuficienta alfabetizarii digitale si mai ales absenta unor mari proiecte nationale de informatizare care ar trage dupa ele intreaga industrie IT", a spus Baltac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO