Business Hi-Tech

Ballmer, Microsoft: Zune poate pune capat dominatiei iPod

15.11.2006, 20:11 13

Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft, a declarat ieri la lansarea oficiala pe piata din SUA a playerului sau digital de muzica Zune ca dispozitivul lansat de compania sa poate pune capat dominatiei Apple iPod de pe piata playerelor digitale, scrie Bloomberg. "Ii vom invinge, dar nu va fi usor", a declarat Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft.
Compania a lansat astazi Zune, primul sau player multimedia digital, pe care l-a introdus drept alternativa impotriva iPod, liderului pietei in valoare de 4 mld. dolari (3,1 mld. euro).
"Piata va avea doi mari jucatori pentru multa vreme, noi si Apple. In mod cert, noi jucam rolul lui David in acest caz, iar Apple este Goliat", a spus Steve Ballmer.
Pentru Statele Unite, pretul Zune a fost stabilit la 249,99 dolari (194 de euro), si concureaza cu noile playere iPod lansate in luna septembrie. Microsoft incearca sa promoveze Zune drept o experienta sociala, adaugand in plus fata de iPod radio FM si posibilitatea de a transfera melodii de pe un dispozitiv pe altul.
Apple a vandut in acest an 39,4 milioane de playere iPod si peste 67,6 milioane de cand Steve Jobs, directorul executiv al Apple, a prezentat pentru prima data publicului larg playerul, in 2001. Un studiu care a vizat aproximativ 100.000 de elevi de liceu, a indicat ca dintre cei care intentioneaza sa achizitioneze un MP3 player anul viitor 76% vor cumpara un iPod. Studiul a fost initiat dupa ce Microsoft a anuntat planurile de lansare a playerului digital Zune si a inceput campania de promovare a acestuia.
Unii analisti din piata sustin ca Microsoft nu va castiga prea mult din cota de piata a Apple. "Daca vor obtine in urmatorul an o cota de piata de peste 10% vor fi multumiti", a spus Matt Rosoff, analist la compania Directions din Kirkland, Washington.
Altii, mai sceptici, cred ca Zune va atinge in urmatorul an o cota de 5 pana la 10% din piata mondiala a playerelor digitale.
Pentru a isi mentine pozitia de lider, Apple a introdus inainte de sezonul cumparaturilor de iarna versiuni imbunatatite si mai ieftine ale playerelor de dimensiuni reduse Nano si a versiunii video iPod. Totodata, noul model Shuffle, cel mai ieftin player Apple, este disponibil incepand din 3 noiembrie la pretul de 79 de dolari (61,5 euro).
Apple poate vinde in acest trimestru 15,6 mil. playere iPod, putand depasi astfel vanzarile recod din perioada similara de anul trecut, de 14 mil. unitati, a declarat Benjamin Reitzes, analist la grupul financiar UBS. Reitzes vede probabila introducerea in 2007 a unui nou iPod cu un ecran mai mare decat al modelului curent cu 2,5 inch, dar si a unui iPod cu functii de apelare.
Data lansarii playerului Microsoft Zune pe piata romaneasca nu a fost deocamdata stabilita, a precizat pentru ZF Catalin Dit, Retail and System Builder Manager la Microsoft Romania. "Zune a fost lansat numai in SUA, astfel ca vom anunta data lansarii in Romania imediat ce aceasta va fi stabilita", a adaugat Catalin Dit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO