Business Hi-Tech

Aveti un mesaj nou. Expeditorul SMS-ului: Google

11.10.2004, 00:00 55

Google este gata sa va transforme telefonul mobil in cel mai bun prieten. Un prieten oricand pregatit sa va indice cea mai apropiata pizzerie, sa faca un calcul complicat sau sa caute in dictionar definitia unui cuvant pentru a-i demonstra colegului cu care tocmai va contraziceati ca aveti dreptate. Toate aceste informatii pot fi accesate direct de pe strada, folosind un simplu telefon mobil care comunica prin mesaje text. La "capatul celalalt" al SMS-ului se va afla Google.
Google, compania care detine cel mai mare motor de cautare de pe Internet, a anuntat saptamana trecuta un serviciu nou prin care posesorii de telefoane mobile pot face cautari online folosindu-se doar de SMS. Serviciul se numeste ?Google SMS" si este gratuit, spun oficialii companiei. Deocamdata, Google SMS poate fi folosit doar in Statele Unite, insa noutati despre extinderea serviciului in alte regiuni pot fi obtinute de pe site-ul dedicat www.google.com/sms/.
Felul in care functioneaza serviciul este foarte simplu: sa presupunem ca va aflati pe strada si foamea va indeamna sa intrati in cea mai apropiata pizzerie. Nu stiti unde se afla aceasta, asa ca scoateti telefonul mobil din buzunar, scrieti cuvantul ?pizza" si codul postal al orasului in care va aflati si trimiteti textul prin SMS la numarul 46645, care pe majoritatea tastaturilor de telefoane corespunde codului ?GOOGL". In mai putin de un minut veti primi un SMS de raspuns cu adresele primelor doua-trei restaurante care servesc pizza in zona in care va aflati.
Rezultatele cautarilor solicitate prin SMS nu au acelasi caracter de interactivitate ca cele efectuate pe Internet. Rezultatele nu contin link-uri care sa poata fi urmate ca pe web, ci doar text simplu, pentru ca serviciul este destinat oricarui telefon mobil cu capabilitati SMS, nu doar telefoanelor scumpe ?inteligente" care au incorporat browser pentru navigat pe Internet.
Google nu taxeaza serviciul, in schimb utilizatorul va plati operatorului de telefonie mobila pentru SMS-ul trimis si pentru cel primit; nu este vorba de taxe suplimentare, ci de cele obisnuite pentru trimiterea de mesaje si receptionarea de mesaje cu caracter special. Dupa acelasi model, Connex si Raiffeisen Bank opereaza in Romania serviciul ?myBanking", prin care utilizatorii pot solicita localizarea celui mai apropiat bancomat sau celei mai apropiate sucursale a bancii, fiecare SMS primit care contine informatia solicitata costand 15 centi.
Serviciul Google SMS este o noua initiativa a companiei pe piata aflata in continua expansiune a cautarilor online, in lupta cu rivali precum Microsoft sau Yahoo, comenteaza presa internationala. ?Nu taxam pentru folosirea Google SMS si nici nu planuim asa ceva in viitorul apropiat", a spus Georges Harris, director de dezvoltare la Google. ?Incercam sa vedem daca serviciul este suficient de convingator pentru ca oamenii sa inceapa sa il foloseasca".
Printre informatiile care pot fi obtinute astfel se mai numara preturi la diverse echipamente electronice (printr-o cautare de genul ?price ipod 20 GB" utilizatorul primeste o lista cu preturi comparative de la serviciul Froogle al companiei). Pe site-ul Google a fost initiata o discutie online in care oamenii isi spun parerile despre Google SMS si aduc sugestii pentru imbunatatirea serviciului in viitor. Printre sugestiile acestora se afla deja idei precum trimiterea de informatii prin SMS despre orarul avioanelor sau prognoza meteo.
Mesageria SMS este mai populara in Europa decat in Statele Unite, ceea ce reprezinta un semn despre posibilele intentii viitoare ale Google de a extinde serviciul si pe ?batranul continent", scrie presa internationala.
In viitor aceasta piata s-ar putea aglomera pe masura ce operatorii de telefonie mobila isi modernizeaza retelele si utilizeaza Internetul pentru a oferi informatii abonatilor, comenteaza ZDNet UK. Spre exemplu, pe telefonul mobil am putea primi meniurile restaurantelor sau harti ale oraselor, spune un analist citat de site-ul britanic. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO