Business Hi-Tech

Avantajul lui Zuckerberg: Facebook deţine primele 4 cele mai descărcate aplicaţii în ultimii 10 ani

Avantajul lui Zuckerberg: Facebook deţine primele 4 cele...

Autor: Laura Albu

31.12.2019, 11:00 1413

Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp şi Instagram sunt aplicaţiile mobile care s-au clasat pe primele locuri în topul descărcărilor în ultimii zece ani şi toate acestea sunt deţinute de Facebook, transmite BBC.

Aplicaţia care a fost cel mai frecvent descărcată în intervalul 2010-2019 a fost aplicaţia principală a Facebook, urmată de Facebook Messenger.

Pe locul 3 şi 4 au fost aplicaţiile WhatsApp şi Instagram. Topul a fost realizat de platforma de analiză a datelor App Annie.

Facebook a cumpărat Instagram în 2012 pentru un miliard de dolari, urmând ca în 2014 să cumpere Instagram pentru suma de 19 miliarde de dolari.

Acest fapt denotă câtă putere şi control deţine CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg. Cele patru aplicaţii pe care Facebook şi Zuckerberg le deţin au peste un miliard de utilizatori fiecare.

„Nu e ok. Faptul că o companie deţine 4 dintre cele mai populare reţele sociale poate fi considerat drept un monopol asupra informaţiei”, consideră Taha Yasseri, cercetător în ştiinţe computerizate la Oxford Internet Institute.

Aceasta a adăugat că „dacă sunt combinate, informaţiile provenite din multiple platforme ajung să conducă la un nivel înalt de precizie în modelarea comportamentului nostru. Această putere ar trebui să fie reglementată”.

Autoritatea de reglementare a concurenţei din Marea Britanie este de asemenea de părere că Regatul Unit ar trebui să „ciupească din dominanţa acestor giganţi ai mediului online”. Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe (CMA) şi-a manifestat într-un raport îngrijorarea că oamenii ar putea să nu aibă controlul informaţiilor personale.

Pe locurile 5 şi 6 au fost Snapchat şi Skype, urmate de TikTok şi UC Browser, care sunt deţinute de compania chineză Alibaba.

Aplicaţiile YouTube şi Twitter au ocupat locurile 9 şi 10.

Opt din cele zece companii sunt deţinute de corporaţii americane, în timp ce două aparţin unor firme din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO