Business Hi-Tech

Automatul unde îţi poţi vinde telefonul

Automatul unde îţi poţi vinde telefonul

Autor: Octavian Calei

23.09.2012, 14:41 1009

Compania ecoATM a instalat pe teritoriul SUA automate unde se pot recicla telefoanele mobile uzate în schimbul unei sume de bani predată pe loc în urma analizei dispozitivului, scrie Daily Mail.

Inventatorii speră să încurajeze reciclarea telefoanelor prin instalarea reţelei de automate care eliberează banii pe loc pentru dispozitivele introduse în ATM.

"Tehnologia de bază care permite unei maşini vizionarea, inteligenţa artificială şi robotica, este disponibilă de mulţi ani, dar nu a fost folosită până în prezent, pentru recilarea produselor. Am dezvoltat inovaţii semnificative pentru fiecare dintre elementele de bază pentru a face sistemul viabil din punct de vedere comercial", a declarat Mark Bowles, co-fondatorul ecoATM.

Automatele companiei folosesc inteligenţa artificială pentru a recunoaşte diverse aparate electronice şi pentru a determina valoarea acestora. Dacă preţul oferit este acceptat de către utilizator, acesta poate să primească banii cash sau îi poate dona unor fundaţii.

"ecoATM"-urile revând 3 pătrimi din telefoanele colectate şi trimit restul aparatelor către reciclare pentru recuperarea elementelor rare şi pentru izolarea celor toxice.

Compania speră să deschidă peste 300 de automate în SUA până la sfârşitul anului.

ATM-urile companiei au o acurateţe de 97,5% în recunoaşterea dispozitivelor, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de supraveghere umană. Primul model testat de către inginerii companiei era instalat într-o cutie de lemn şi avea nevoie de monitorizarea unui reprezentant pentru a se asigura de corectitudinea tranzacţiilor. Echipa tehnicienilor lucrează în continuare pentru reducerea marjei de eroare de 2,5%.

"Automatele pot face diferenţa dintre un ecran cu sticla crăpată la un telefon, lucru care nu este atât de scump de reparat, şi dintre unul care are pixelii stricaţi, ceea ce înseamnă că aparatul este iremediabil", a spus Bowles.

Problema cea mai mare pe care au întâmpinat-o inginerii care au dezvoltat automatul a fost realizarea unei tehnici precise de recunoaştere a dispozitivelor. Vizionarea robotică tradiţională presupune compararea unei imagini etalon cu o alta, lucru insuficient pentru evaluarea complexă necesară automatului, care poate realiza acum o analiză pe 8 niveluri.

Baza de date a ecoATM-urilor cuprinde peste 4.000 de imagini şi atunci când intervine o eroare de identificare, sistemul se corectează singur.

Atunci când un telefon este prezentat la un astfel de automat, sistemul efectuează o inspecţie vizuală, identifică modelul şi oferă unul dintre cei 23 de conectori disponibili pentru a lega telefonul la reţea. Valoarea este determinată luând în calcul preţurile cerute anterior de către utilizatorii care au licitat pentru telefonul respectiv. Elementele robotice ale aparatului preiau telefonul cu precizie, îl evaluează şi apoi îl depozitează în siguranţă, în doar câteva minute.

"Proiectul ecoATM reprezintă o cale extrem de inovativă de motivare a publicului să facă ceea ce trebuie cu electronicele aruncate, din punct de vedere social şi ecologic. Proiectul ar putea schimba comportamentul obişnuit al oamenilor de a arunca la gunoi aparatele, într-unul orientat spre reciclare, punând în acelaşi timp, dispozitive avansate în mâinile celor care nu-şi pot permite să le cumpere din magazin", a spus Glenn Larsen de la Fundaţia Naţională de Ştiinţă din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO